Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah irfan 1st day school dan sekolahnyer

salam senin uolls..
sory... i bz u....
eceli pagi td gi fenural ayah officemate..
org cina punyer..tanam kat Nilai Menorial park tu...
kaya ooo....kubur je RM38K..ko mampu...???
pd aku, ada duit..semua jadi...kubur booking seblah mendiang bini dia...
nnt detail aku citer kat n3 lain ye...sbb 1st time le katakan..
mcm2 stail rupanyer...cina lain, melayu lain, india lain....

ni nak citer pasal irfan punyer pendftaran ke LC..
ele..mcm irfan xpernah sekolah...
dok SBC dr umur 6 bln...
3 thn dah stat school kat SBC.. tp sbb thn ni tukar sekolah
so...mcm biasala...semua budak...tukar environment..
terus jadi takut2... siap drama2 lagi...haha

kita citer pasal pendftaran dulu ye...
eceli byk islamic nursery centre kat are putra permai/ekuin sekrg..
sebut je.. nak LC, Brainy Brunch, Genius Aulad, CIC, Krista, semua ada
Smart Reader ada 2 lg tu, PASTI pun 2 jugak...
so.. memula kami ada 3 center yg kami berkira2 nak amik
samada LC, BBIM atau GA
1st choice aku prefer GA...harga semua ok...
transport semua boleh arrange..
tp bab jemput hantar tu yg payah...kalau pg, diaorg bukak jam 8am
apekehal...org msuk keje jam8 am ok...bkn jam 9/10 am
mestilah nak antar anak jam 7/7.15am dah kena antar..
xpaham aku dgn GA ni... tu yg reject..
kalau ami GA dgn taska dia mmg mahal giler...leh cecah RM600 sebulan oo...

nak amik BBIM... harga pun ok..transport available...tp hubby mcm xbersungguh mau...
last2 amik 3rd choice... little caliph...
paling murah antara ketiga2.. cuma RM395 complete 1day tadika + nursery

so.... hari openday amik bj...
mcm biasala...mamat ni...dtg sekolah... memula teruja..
suruh test bj n pakai kupiah...marah dia..malu2 pun ada.,,
pada dia..kalau pakai kupiah muka dia xmacho...haha
masa test baju..sbb suruh pakai kopiah..terus buat muka

dpt 2 pasang uniform, sepasang bj sukan

diaorg siap bagi poster n flash card sekali
part ni aku puji...

keadaan sekolah...aku rasa snap byk tempat... 
tp rupanyer aku snap sebilik je...
hadoi!

kedudukan LC Bndar Putra Permai sederet dominos pizza, depan pasar borong selangor 
yg colourful atas kedai kete tu...signboard xde la pulak

ni ms hari 1st day school khamis lepas...
lepas hntar kakak....sesi irfan pulak...
smapai je kat LC dari naik tangga dia dah buat hal..
masuk je seklah...
terus melentok2 kepala...
ni sesi papa dok pujuk memujuk..
aku tgk jelah...
dia xtau kalau aku pujuk xde ckp baik2 punyer,,
dgn papa leh la dia lentok bawah ketiak n dok baring atas bahu...
aku biarkan dlm 10 minit gak la,,,,

lepas tu xleh tahan...
aku amik aleh, suruh papa dia keluar...
time ni..
terus tarik dia duduk kat dlm...
suruh dia main menan...masa ni dah stat nangis2...
aku pujuk xsamapai 5 minit..
then..terus panggil teacher dia utk take over..
then aku keluar...
see... terus nangis2 dia...
teacher dok pujuk...
aku dah dok depan pintu dah masa ni..

tgk geng2  yg lain,,relex je..
xde nangis2 pun...
errrr eceli ada la sorang dua... tp dah teresak2 la

and lastly... xsamapi 3 minit teacher pujuk...
disebalik tiang, aku sorok..
aku hulurkan tab utk snap gmbar...
tgk... kejap je dah berhenti nangis...
aku tau... irfan mesti ok punyer...


jgn tak tau ptg tu dia blk sekolah dgn bersemangat..
ckp kat school best...
teacher best.... cuma.....cuma...
sekolah kotor...haha.... ni dia ckp ok...aku pun bg pandangan yg sama..
eceli bkn kotor pe pun...
kat dinding ada kesan kotoran..tmapalan poster2...
kesan cat mural yg agak selekeh....
menjadikan nmpak dinding comot n kotor.... 
kalau di touch up balik br nmpk ceria kot...
aku xla snap gmbar...
yg lain semua ok...

n part paling best sbb teruja sekolah..
hari sabtu pun bgn pagi2, mandi n menangis nak pakai bj sekolah lagi...
dah sesi memujuk ckp xsekolah pulak...
susah jugak..terlebih excited sekolah smapai cuti pun nak seklah..haruuu...hahah

itulah ceritanyer.... daaa

4 comments:

- dieyana - said...

hik hik irfan....moga jadi anak yang soleh....;-))

Alyyani Anuar said...

owh jenuh cari kak mana lah LC kat deret domino. situ rupanya. itu lah GA bukak pukul 8. sangat lah tak sesuai. patut 6.30 dah start bukak sebab diorang pun ada transit. belajar rajin2 ye abg irfan...

mummy_ayu said...

ok dah..bagus la tu.mula2 memang la mcm2 kan..

Nad MamaZN said...

Papa xleh anta
Nnt irfan manja ngan papa
Irfan good boy sbnrnya :)
Sama mcm zakwan
Takleh mama dia ikut hantar
Nnt mula la dia merengek2 :)

Related Posts with Thumbnails