Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Diet Atkins : Induction phase: Menu & result penurunan berat 3 hari pertama ....

alhamdulillah..
since isnin lepas 27/1/2014 aku mulakan diet Atkins..
semangat berkobar2 nak turunkan berat sbb naik mendadak since raya thn lepas...
aku tau berat naik tp aku buat2 tak tau sebab malas nak kontrol mkn.
tp bila dah  jln rasa peha terhimpit2...
tgk gmbar lengan dah sebesar gajah..
tgk muka dah kembang mcm panda...
owh tidak....! masa utk diet!

tambahan pulak... aku dah xmengepam susu utk imran..
jadi aku rasa dah tak perlu aku nak beriya mkn nasi bagai sbb nak pastikan susu xputus..
sbb mkn nasi pun susu makin lama makin sikit..muahaha
then imran lak dah boleh minum susu Nestle NAN HA dgn baiknyer..
jadi... dpt je info...
baca apakah Diet Atkins... baru aku paham...
aku tau aku boleh buat..
sbb aku pernah buat dulu... kenapa skrg aku xleh ek?????ngengada aku ni...
ok..part paling best... aku ada byk menu Atkins yg boleh aku masak utk pelbagaikan masakan & makanan

ok.. biar aku beritahu...
2 thn lepas... ms aku diet b4 preggie Imran, 
masa tu aku xtau nama diet tu atkins...
aku panggil diet protien je sbb opis aku buat program ni...
makanan masa tu yang  aku tau cuma telur, ayam, daging, tempe n tauhu...
itulah mknn ruji smapai nak naik muak..
pastu dok la panggang n stim...serius xtau nak pelbagai kan cara masak..
bila akak aku bg tau pasal program Diet Atkins...
then dia emel kat aku menu diet n info tentang Atkins...
ya Allah... aku rasa mcm satu sinar baru utk aku stat semula diet ni...
nnt... aku kongsi dgn korang menu2 best diet Atkins ni ye

ok...meh aku share result n Menu Diet Atkins aku utk 3 hari lepas 

27/1/14 (Isnin) :1st day

Sarapan : Scramble egg with onions & cheddar cheese slice
Lunch    : 2 ketul ayam goreng (tanpa kulit) - beli kat f/court je...
Dinner   : Dada ayam panggang yg diperap dgn Heinz BBQ sos

scramble egg - pic: google...malas nak snap...muahaha




28/1/14 (Selasa) : 2nd Day

Sarapan : Scramble egg with onions & cheddar cheese slice
Lunch    : 2 ekor ikan kembung goreng  - beli kat f/court je...
Dinner   : Dada ayam panggang yg diperap dgn Heinz BBQ sos + telur dadar + cheese

(resepi sama ok) malas nak pikir...muahaha

29/1/14  (Rabu) : 

Sarapan : Egg Pizza with chicken slice
Lunch    : Daging Burger Bakar -2 keping
Dinner   : Egg Rolls & Chicken Curry

egg pizza   Pics: Google

beef grill patty : google pic

egg rol & chicken curry...yummy! 
ni mmg aku masak sendiri ye...




ok.. 2 hari pertama... aku masak sama je sbb malas nak pikir menu...
tp utk dinner mmg dada ayam yg bl aritu aku dah siap merinate dgn sos BBQ Heinz aku buat siap2 utk 3 ketul dada...so... blk keje xyah kalut2.. kuar ayam leh telus panggang dlm kuali ajaib je...

tapi hari ketiga dah rajin sikit, pepagi aku masak pizza telur & daging berger bakar aku dpt buat 2 kali masak.., so harini (khamis) aku still mkn daging berger utk lunch nnt...

setakat ni mkn mknn yg sama 2 hari berturut2 kira ok lagi la... tp masuk hari ketiga xlalu dah...
tu kena masak benda lain...

ok... jumlah pengurangan berat badan pulak aku kira pagi2 hari berikutnya kat opis sbb aku stat pun pg hari isnin kan... :

1st day 27/1/14 : baru stat 
2nd day 28/1/14: loss 1.2kg
3rd day 29/1/14: loss 600gram
4th day 30/1/14: loss 300gram

Total loss kg utk 3 hari diet : 2.1 kg!!!!

yesss!!!!!
badan rasa ringan sikit.... 
nak kata kelaparan xde pun sgt sbb pg b/fast jam 8am. kul 1pm aku dah lunch n jam 7pm aku dah dinner...
cuma smlm aku dinner lewat jam 8.30pm sbb blk lmbt dr opis...

rasa lain.... 2nd day la...
badan br nak stabil kan... ptg tu aku ada rasa skit pening ms on d way blk keje...
air liur terasa pekat mcm puasa.. 
so, kena byk minum air..

buat masa ni... aku sendiri buat target, 5hari pertama aku xmau amik sayur lagi
sabtu ni br stat mkn sayur.. 
bab melawas.. ok lagi...2nd day membuang dgn baik...
smlm x... harini xde rasa lg....
tp xpela...sbb xmkn byk n xmkn sayur kan...

papepun... peNurunan berat yg cantik ni buat aku lg bersemangat nak teruskan diet ni...
korang kat luar sana pun leh cuba... jgn segan2 ye..
oh ye... info pasal Diet Atkins korang leh dpt lanjut dlm blog sana..
ramai berjaya... menu pun sama...
tp nnt aku kongsi sikit resepi menu2 Atkins ni ye... daa

14 comments:

Farah Izza Shafik said...

ape yg bley menyebabkan kite loose weight? makan nmpk cam biasa je..

Iela Fazielah said...

Farah: kesimpulan nak ckp tentang program diet atkins ni... kita skip 100% karbohidrat..means... no rice, bread,pasta, kek, susu at all n cuma minum air kosong sahaja dan mknn mknn protien mcm ayam, telur, ikan dan daging je... nmpak mcm biasakan... mmg ye pun... cuma xleh mkn mknn ruji kita la... iar pun minum air kosong 24 jam... mmg kena sabar la...

notti netti said...

huyuuuuu aku dah kena start follow ko diet ni. x bleh jadi ko slim sensorang.

kakcu-suraya said...

Cara makan sama macam diet bila makan SDII

Nor Emma said...

Jap2 nak tye.. kalau da buat diet atkin ni mmg kg trun tp kulit2 lengan n perut 2 x gelebeh ke? Curious laa.. :)

Nur Ellyana said...

admin tolong tulis resepi setiap hidangan boleh

Siti Azlina said...

Olyn pun sama amalkan diet atkins & control 1200 kalori perday. Untuk shaping pula olyn pakai Premium Beautiful corset untuk bantu increase metabolisme & detox. So bila berdiet, berat turun & shaping jg cantik. Takde berat turun naik macam yoyo. Ini yang olyn buat untuk maintain berat & shape :)

Xendee Wong said...

Love ur post n motivation! Good job!

mshazadoes said...

salam petang dya follower sini iyer

Zaleha Abdul Salam said...

bagus info ni.
ramai wanita patut cuba diet atkins especially bila dh wean off susu badan & metabolisme badan pula x tinggi mana.

- Zaleha Awaluddin -

Cik Nurul said...

klu amek telo je spnjg induction..?

http://cikbutter.blogspot.com/

Indri Hadsari said...

Start esok kene start balik. Semangat tengok sis diet...

Indri Hadsari said...

Start esok kene start balik. Semangat tengok sis diet...

Aisyah Ghazi said...

Nyummm sedapnye. walaupun tgh berdiet, makan sedap cmni. Anyway, free2 jemput dtg ke blog i utk info2 kekal fit dan slim.

>>>Info Fit & Slim Semula Jadi! <<<

Related Posts with Thumbnails