Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Masak-masak: Hersheys Chocolate Chips Cookies..

salam rabu uolls...
bestkan cuti selang sehari...
jumaat ni cuti lagi...hihi

ni nak sambung aktiviti masak cookies lak.
eceli aktiviti hari ahad lepas...
kunun nak buat cookies mcm famous amos gitew...
sorang kwn opis bgtau... xyah susah2...
amik je resepi blkg plastik choclate chip Hershey's tu...
tiru bulat2.... hokey!.


so inilah recepinyer...
Hershey's ClassicMilk Chocolate Chip Cookies (100% Hersheys Recepies)




tebaik pakai coklat cip hersheys sbb coklat xcair pun...
sbb ptg tu lepak dgn jiran dpn rmh.
dia pakai coklat timbang bl kat kedai kek, coklat cip tu mencair...

mcm biasa..my assistants..
akak & abang..

bahan2:
1. 1 cup butter / sebijik 400g butter
2. 3/4 cwn gula halus
3. 3/4 cwn gula perang
4. 1 sudu teh esen vanila
5. 2 biji telur
6. 2  1/4  cwn tepung gandum
7. 1 sudu te baking soda
8. 1/2 sudu teh garam
9. 2 1/2 cwn hershey coklat cip 
10. kacang (optional) 

xde dlm gmabr tepung gandum je..sbb dia dlm bekas besor.



cara masak:

1. Butter dipukul dgn gula halus, gula perang & vanila hingga kembang...
memula mama buat... then akak request nak buat..
pastu abg buat.. ok..buat la beramai2 ye


dah lepas tu semua konker dok kat situ dgn adik imran pun panjat kerusi sibuk nak  bekerja gak


alih2 mama dok tepi snap gmbar je keje nyer...

2. butter dah cantik & kembang dipukul kita masukkan telur 2 bijik pulak...
pukul lagi..

3. dah siap , dlm bekas lain aku dah siap mixkan tepung gandum, garam & baking soda..
kemudian kita gaulkan rata2...



4. akhir sekali, kita masukkan coklat cip 2 cawan... gaul rata



b4 aku bakar, adunan tadi aku mskkan dlm chiller jap supaya dia keras sikit,
kata opismate aku mudah aku nak bentuk ms nak bakar nnt

then terus ke operasi membakar..
siap bl pan sheet ni ok...
melabur utk 1st time memasak katanyer...
lepas ni nak msk cookies dah senang... 
xmau la pakai tudung periuk or dulang bakar tu..
nnt lama2 calor kang...hihi
silap aku xbeli kertas minyak...leh buat lapik pakai dulang oven sediaada



then masak dgn suhu 190darjah celcius..



sbb aku 1st time msk biskut ni...aku xleh agak nak bakar lama mana..
ada la dlm 7-8 minit, aku tgk bawah cookies dah coklat aku keluarkan...
sekali mkn agak chewie cookies ni...
mungkin aku bakar kejap sgt kot...atau sbb tebal...


inilah hasilnyer...
wah...! 
lama jugak membakar utk satu adunan yg aku buat...
dekat 5kali trip la...letih ooo

utk adunan tu aku dpt penuh balang ikea ni..
dlm gmbar ni dah hampir separuh tinggal...
msk tghari...
kul 6ptg. abis dah cookiesnyer...
laju tul budak mkn...
irfan request nak lagi...
nnt hari cuti kita msk lagi ye....

lepas ni kita improvekan mskkan.... 
mesti pasni garing punyer.. 
kita buat resepi double coklat lak
n my opismate suruh pakai jenis semi-sweet punyer..lg sedap katanyer



7 comments:

- dieyana - said...

wah syioknya msk2 dgn anak2...isy, mcm sedap je...ades la..terliur lagi..;-))

Sidratul Muntaha said...

choc chip cookies!!
cannot resist..
tpi mood baking tgh merundum.
huhuhu

syawalsimpsons said...

adoi sedapnya...nak buat, tak terbuat ni nanti..sedap la kakak..G umah akak la, amik sikit, muleh...kikikikiki

mummy_ayu said...

wah..seronoknya membaking...

Nad MamaZN said...

Wahwahwah..!
Leh try gak ni

Iela Fazielah said...

jom baking membaking.... seronok...

Gie Fauzieyah said...

cam,best jew.. :-)
http://giefauziahvitashop.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails