Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

susunyer imran & pump susu ku

dr hari tu n3 ni dok dlm draf xdisiapkan
eceli nak certia...
29hb Disember lepas secara rasminyer my Madela FS rosak sepenuhnyer..
dan jgn tanya napa aku xhntar gi servis sbb aku dah perah certia kat n3 ni...

jadi... aku dah kebuntuan...
xde cara lain selain menggunakan pam Avent manual semula...
akibatnyer... my puting merekah n lelas di sana sini..
sekali pump mesti berdarah dulu...
pedih jgn certia ok....
badan dah 1thn 9 bulan bermanja dgn madela FS...
sbb FS suck lembut je...
kena pakai manual... dia tarik kaw2....kita tekan sikit pun tp still menyakitkan...
tp nak wat camne... no choice...
imran still need my fresh milk walaupun dah stat top up dgn FM



nak jadi cerita..
dari gmabr ni aku upload status kat FB...
zillions thanks to my beloved frez yg sudi offer pam mereka utk dipinjamkan..
sgt terharu aku


so... utk memudahkan... aku pinjam dr jiran depan rmh...
Norisah Mohd Khalifah... tq nor.... 
eceli... aku masih mengepam... utk top up je pada susu formula..
xleh stop tetiba sbb nak tgk keserasian susu FM  tu dulu
lg satu aku pun meroyan kesakitan dan kebengkakan kalau xngepam sehari
jgn jadi mcm masa minum susu Progress dulu...\ingatkan dah betul2 serasi...
sbb imran minum dah almost 1 bln dah...
tu yg terus gi expo bl susu smapai 3 katon..
skali msk je minggu ke5, dia cirit-birit non stop...
rupanyer.. kesan dia dpt lepas sebulan minum susu...
fobia la kejap dia tgk susu dlm tin...
nak melekap kat badan je dia lepas tu...

now... peristawa dah berlalu 3 bln lepas...
skrg.. ms utk top up susu formula semula...
kebetulan pam pun dah rosakkan...
mmg ada jiran dah pinjamkan..tp smapai bila kan???
nak tak nak.. imran pun hmpir 2 thn umor..
perlahan2 aku akan kena stop pumping jugak nnt....

so.. yg terakhir aku jumpa dr. pakar pediatrik kat Colombia Asia lepas...
dia ada bg beberapa cadangan susu utk anak yg alergik susu lembu..
selain susu soya..ianya adalah NESTLE NAN H.A
xslah H.A tu maksud hypo  allergic kot..??kot jelah

then aku n hubby cuba beli setong..
tp harga.... masyaallah...
utk tin comel mcm kat bwh ni..800gram harga di RM86 ok..
hubby hantuk2 kepala kat dinding tgk harga ni..muahaha....tipu je..hihi
mmg imran baby  high maintenance...muahaha

eceli hubby berat hati nak cuba..
tp aku xsanggup ambik risiko kalau bl susu lain yg entah2 lg teruk efek dia


napa aku pilih susu ni??? cer baca...


sbb susu soya imran xmau minum lansung...
tu yg amik susu ni...
so far... ok la pulak penerimaan mamat ni...
sehingga n3 ni ditaip harini..
dah 2 minggu imran minum susu ni.
nampak gaya... dia suka dan xde pulak efek lain..
kahak xde teruk sgt, berat nampak ok...berak pun mcm biasa je
alhamdulillah...
cuma aku cuba skodeng n tanya2 kot ada supplier susu nestle..
i mean kot ada org keje nestle bahagian susu ke..
leh bl dgn harga staff ke kan?? murah la sikit..hihi...ada ke????
meh tonjol diri... PM i ye...kiki

so..kita tgk perkembngan imran hingga hujung januari ni..
hopefully ok...
dan aku...dah pun kurangkan pam dr 3kali ke 2 kali sehari...
just  subuh dan petang sekali je...
mlm still fullBF direct..
mlm xminum susu tepung...
kena jimat ooo.susu mahal..
kalau ok... next februari leh bl byk2 kot leh dpt offer...
itulah kisahnyer.... sekian


my dobot imran yg makin  dobot...
sayang anak mama!


2 comments:

Malina Mat Wazip said...

Salam kak, anak sy pun macam anak akak..Lactose Intolerance masa umur 9-10 bulan..then tukar susu Similac LF (utk Lactose Free)..and now pakai susu Ilham sebab Similac LF tu sampai umur setahun je..so far ok la.. tak de allergik apa-apa..

Iela Fazielah said...

Malina : akak dah beri susu Similac LF utk imran tp dia xmau minum... so..tu yg cuba NAN HA...susu ni dia nak minum...

Related Posts with Thumbnails