Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Mahligai Impiana: kisah wiring rumah

hehe..
salam rabu uolss... 
nak abadikan sikit kisah my HSH...mahligai impiana...
ala..rentetan buat metal pergola utk porch depan rmh...
dah pasang bumbung mcm gelap pulak memalam sbb lampu jln depan rmh dah tertutup..
jadi... mmg kena pasang lampu tambahan...
dan tambah lagi dgn kipas kat situ supaya...
konunnyer nnt...manalah tau satu hari nnt nak buat kenduri kendara ke...
nak buat pape ke... idok la kepanasan gitew... konunnyerlah...

ok... cerita straight to the point jelah...
aku panggil cina yg sama yg reno rmh aku 3 thn lepas jugak..
senang... no tipon diaorg mmg sentiasa dlm h/p ku...
dah 2 kali tukar h/p pun...mesti kena salin balik...
wajib ooo....

mintak koatation utk tmbah lampu 4 bijik - 2 bijik kat tiang depan rumah, 2 bijik tmbah depan pintu rmh... jadikan 2 suis..
lampu sediaada yg sebijik loopkan ke 3 lampu..
then tmbah 1 plug kat luar rmh...
susah nak buat pape xde plug kat luar.. asyikla sambung extension plug dr dlm rmh...
cth nak vacum kete...jenuh koooo! nak pasang lampu lip lap pun payah,....
then tmbah 1 suiz kipas...
dlm rmh aku suruh dia buat kerja wiring utk oven aku...
jgn tak tau.. dah 8 bln bl oven aku xpernah on ok...!test pun xpernah
kes xde plug point... haha.... 

utk semua keje wiring ni...xpe keje hacking dijalankan..
means.. semua buat jalan luar yg perlu pakai casing dan piping je..
sebabnyer.. hubby mmg tak mau keje2 tu semua..
masalah habuk dan bersepah.... 
nnt mmg la xlawa..tp nak watcamne.. dulu salah sendiri jugak..
ms buat wiring nak msk rmh dulu byk sgt cut cost...
ada jugak part yg kita xterpikir nak buat....tu yg byk kena tambah...
one more... slab depan rmh aku mmg xdigalakkan dihack..
sbb.. dia xbape kukuh dan ada byk leaking...
tu yg buat jln kat luar je...

1st.. keje buat wiring oven dulu...

nasib baik plug ni mmg plug asal rmh ...
dulu dah ckp hubby suruh buat 2-3 plug.. mana tau nnt nak bl oven.. dia xmau
kan... dah bl xde soket nak disambungkan..
lg pun oven xleh sesukahati looping... dia mmg kena tarik dr DB..
gmbar atas... plug utk oven dah ready..n 1 lg utk microvawe...
settle

ni keje pemasangan build in oven
settle..

seteruskan keje buat 1 plug kat luar.
tebuk terus dr kotak DB dlm rumah keluar rumah..
kotak plug buat bwh meter TNB tu... settle...


kemudian keje2 buat wring lampu di tiang pergola..
mamat cina ni sedang pasang paip...

suasana ms kerja pemasangan,...bersepah!  biasalah kan...

then... keje pasang lampu loop ke 3 bijik..
lmpu asal lampu gantung letak tgh2.....




last skali keje pemasangan kipas...
udah selesai...
oh ye... kipas aku x buat ikut centre slab..
tp aku buat ikut center rumah...means rmh aku 18kaki lebar bahagi 2 terus..
kipas letak tgh2 ...gitew le kununnyer...hihi


dah hasilnyer... mlm tu kita snap gmbar...

lampu depan rmh ada 3..... 2 biji LED, 1 lampu gnatung lama....


dan lampu tiang di tiang pergola...
sungguh puas hati....


cuma insyaallah... ada duit lebih satu hari nnt...
ms tu semua casing2 lampu ni nanti, kita tutup dgn palster ceiling...
buat masa ni xleh buat sbb slab tu bocor..
kalau buat pun.. rugi je.. plaster ceiling kalau bocor..lg huduh rupanyer...

kos: wiring RM400
lampu & kipas : RM 390
total: RM790

alhamdulillah...selesai sudah...
cuma... kalau pandang betul2... mata sakit tgk casing n paiping lampu tu..
tp nak watcamne.... terima la dgn redhooooo..
sekian...

8 comments:

adianiez AIDA said...

adoi nyer melihat kos dan semua yg ilah buat. umah siap may be akhir tahun ni. nak kena plan wiring bebetul ni...

Iela Fazielah said...

adianiez: ha...plan betul2.. letak budget cukup2... kalau x..byk tertinggal nnt....

Nad MamaZN said...

Takpe.. Xlama jek lg tu
Pasni mesti bertutup punya
Hihi...
Skrg kena tahan mata jek la dr tgk bahagian yg takmo ditgk tu :p

Iela Fazielah said...

Nad: hish..buat ms ni mmg xbertutup la...sbb xde dlm wishlist utk 3thn akan dtg.. haha... mmg dia akan terlopong gitew jelah

Zulaikha said...

salam
sy nak tanye rumah akk psang brape kaki eh..total brape ye
sbb uma sy lbih kurang uma akk la
nk sevey2 gak tgk akk pasang gtu cantik la:)
maceh kak!!!

Dondeluey said...

Salam, boleh share contact wiring contractor yg awak gunakan?

Datin Nadia said...

Salam..nak tny no.wiring..

ramlimehat said...

Bicang secara terperinci dan minta kontraktor tulis .. Mamat cina ni suka buat bodo kata tak tau tulis.. Tak pe tulis bagi dia dan minta dia cop..bukan saja mamat cina , mamat melayu pun sama.. Mamat mamat kontrektor ni bila siap mereka pusing harga.. Saya terkena.. Janji upah pasang tile rm2 sekaki jika 2 kaki tambah 50 sen.. Bila final dia kata rm1 bukan 50 sen..

Related Posts with Thumbnails