Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Masak-masak: Hersheys Double Chocolate Chip Cookies..

alhamdulillah...cubaan kedua buat coklat cip cookies...
menjadi dgn jayanyer...
cuma kalini aku tambah serbuk koko van houten setengah cawan utk resepi double coklat chip ni..
mmg biskut garing n krap krup mcm mkn cipsmore....

resepi... sama mcm resepi Choclolate Chips Cookies ye...
n coklat cip aku pakai Hersheys Semi Sweet 

bahan2:
1. 1 cup butter / sebijik 400g butter
2. 3/4 cwn gula halus
3. 3/4 cwn gula perang
4. 1 sudu teh esen vanila
5. 2 biji telur
6. 2  1/4  cwn tepung gandum
7. 1/2 cawan serbuk coklat (aku guna Van Houten)
8. 1 sudu teh baking soda
9. 1/2 sudu teh garam
10. 2 1/2 cwn hershey semi sweet coklat cip 
11. kacang (optional) 



langkah msk... sama..
cuma kata dah 2nd time buat tu dah well prepared la konun..
siap panaskan oven dulu...

then tepung siap ayak dulu dgn koko dan baking soda sekali dlm mangkuk lain


then baru la proses pukul gula dgn butter smapai kembang

lepas tu masukkan telur 2 bijik , pukul lagi smapai kembang

siap... masa utk masukkan tepung yg dah ayak tu dicampur sekali dgn garam...

lepas tu dah sebati, baru masukkan 2 cwn coklat cip


then, mskkan dlm fridge jap dalm 5 minit...
baru bentukkan dan letak atas pan sheet


then masa utk baking.... 
cuma part kelakar sbb kaler dah gelap kan...
aku xdpt nak beza dah garing or not..

1st bacth bakar.. cun giler kan..??
rasa rangup betul...
manis pun nice2 je...

2-3 batch bakar aku buat besar2 mcm chipsmore.


mmg kali ni puas hati...
anak2 pun mkn dgn bersungguh...
cuma sbb letak coklat rasa mcm lebih manis lak...
hihi...

so..pada yg rajin nak msk...
selamat mencuba... daaaa

8 comments:

msredcheesecake said...

KALAU ADA DEPAN MATA SY PUN BERSUNGGUH2 MAKAN...HHEE

Iela Fazielah said...

hihi.....

mama lieyna said...

Bestnya pandai buat sendiri, nampk sedapnye.. :-)

Farah Izza Shafik said...

sodapnyeee....

syawalsimpsons said...

pergghh terbaik la...kalo saya rajin..kompom blog akak akan saya terjah carik resepi

Zura@Iwan said...

ank2 sure suka ni..
mmg nmpk sedap...

Iela Fazielah said...

syawalsimpson...xyah la terjah blog akak...hahha..akak pun terjah blog org lain tgk resepi...segan le pulok...haha

NzA said...

mengancam dan terancam la.....

Related Posts with Thumbnails