Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kisah perabot rumah...

salam petang semua...

kalau korang nak tau skrg ni mood aku nak mengemas rmh agak kureng ditahap gaban
kalau ada pun dlm 30% je.. tp rmh still le kemas lg lerr..
cuma aku rasa skrg semakin semak mata aku tgk rmh aku..
xtau le mungkin sbb demam nak msk rmh baru kot...
jadi bila aku tgk rmh skrg... aku asyik dok pikir...
barang mana la yg aku xmau pakai dah..
brg mana lah yg aku nak lempar je
brg mana lah yg aku nak bwk...

pastu.. dlm ati ni dah berkira2 nak beli perabot baru je....
dah bohsan dgn perabot lama...
korang tgk la sendiri sejarah2 perabot kat rmh aku ni
eceli since kawin (tahun 2005) aku menetap kat rmh ni...
org kata masuk cuci kaki le... brg perabot semua dah siap mak mertua yg sponsor pakai..
kecuali katil kawin ye.. itu ai beli sendiri
ni le keadaan rmh aku masa mula2 kawin dulu..
pakai semua perabot jati & meranti...
semua ni brg mertua ku punyer...
kat setahun lebih le pakai perabot ni

samapi 1 tahap aku rasa xsesuai nak pakai perabot jati ni
sbb bila duduk agak xbest n rasa sakit badan
yg meja mkn pulak aku rasa sgt2 berat..
pastu sbb dia byk kerawang..
agak bahaya pd syfiqah yg selalu terlanggar kerawang tu

so.. hujung tahun 2006 aku decided nak tukar perabot baru
awal tahun 2007 ada rezki lebih...
kami upgrade brg2 dlm rmh..
kami pakai set sofa baru...
dgn warna tema coklat & hitam


tgk la syafiqah dlm gamabr kat atas tu.. comey je..
umor dia dlm 1 thn lebih camtu

masa ni aku rasa sungguh nyaman...
brg pun sikit...
maklum le anak sorang.. kecik lg masa ni..
brg menan pun boleh kira dgn jari...
kami cat rmh dgn warna kuning cair + coklat

thn 2008 camne ntah aku leh pikir nak tukar kaler rmh aku pada kaler unggu
ms tu rasa cam kaler tu cantek sgt...

ni gambar masa aku buat open house thn 2008
aku baru je tukar cat kaler unggu
dan masa ni jugak brg rmh dah byk bertambah..
dgn meja kopi nyer...
brg menan syafiqah pun dah bertambah masa ni

pastu... thn 2009 tetiba aku rasa bosan lak dgn sofa L-shape tu
masa tu aku tgh ngandungkan si irfan & kembarnyer
aku request kat hubby nak tukar sofa lak
1 sebb lagi sofa L-shape tu jenis xleh cabut cover dia
aku rasa busuk sgt.. maklumle org ngandung.. deria bau sgt le peka
sbb mana air tumpah nyer,
mknn yg kotor nyer.. muntah syafiqah nyer..

ha.. nampak tak sofa kaler hitam coklat tu...
ni gmabr masa b'day Irfan 1 thn aritu (bln 5 yg lepas)
bersama sofa baru..
sofa ni sbenarnyer ada set 3 + 2.. tp aku bl yg set 3 seater je
maklum le rmh kecik

lepas tu terus aku rasa rmh aku bertambah gelap
bertambah sesak..
apsal ntah..
mungkin mainan warna kot..
kena pulak dgn anak yg meningkat besor...
dgn brg mainan yg maha byk pulak...
aku rimas weh!!!

kali ni aku berazam...nnt masuk rmh baru aku nak warna2 perabot yg cerah2 je
harap2.. impian jadi kenyataan..
 kalau ada rezki lebih.. nak bl perabot baru kot....
kalau xcukup.. mungkin aku cat balik ke...
tp serius.. aku bosan nak pakai kaler oak gelap tu..
hubby kata jgn membazir..
emmmmmm ntah la...

korang jgn boring lak baca ye...
just sekadar nak luahkan perasaan...
hakikatnyer aku ni tgh berangan nak msk rmh baru je..hehe
tp tulah.. byk benda xbuat lg..
semua koatation utk brg2 pun xcari lg
aduai... haiiiiiiii..
(mengeluh jelah aku ni nampknyer)

10 comments:

mama zharfan said...

me paham :) me pun mcm u..me move in masuk umah baru thn 2008, me beli perabot baru (me spend RM5k lebih kat ikea)..perabot2 lam me bagi kat org+buang gak sikit2 heheh
tema umah me putih, cream, silver..memang nampak luas...cuma kena hati2 sbb cepat abuk/kotor ajer :)

nza said...

salam ilah..lama xjengah krn keadaan xmengizinkan..rindu dgn cerita2 ilah skluarga..
Brtuahnya badan dptv MIL yg sponsor perabut tu...akak pn minat kayu jati...
kiranya ilah nie sntiasa ikut predaran masa la....akak lak jenis yg sntimental value...mkn lama mkn syg lak pd perabut2 kt umah nie...hi...

Adyshariz said...

biasalah ilah, aisha pon masuk umah baru kalau bole nk tukar smua.. moga2 murah rezeki.. tapi purple tu nmpk cantik gak kan,

SyaNa said...

ntah bile aku pn nk feel rasa nk pindah umah baru
harap2 next year bleh la berangan nk get rid sume brg lama, cari barang2 br utk umah baru :-)

Iela Fazielah said...

mamazharfan: o yeke... ila pun cadang nak beli kaler putih, hitam n merah... tp nak melupuskan brg lama pun 1 problem gak

Iela Fazielah said...

kak nza: aah.. lama akak xmenjenguk.. tp xpe.. ila paham... neway tq dtg jenguk arini.. ila ni nak kata up2date tu idak le jugak.. tp jiwa muda le katakan.. hehe...

Iela Fazielah said...

adyshariz: ye ke purple tu cantik?? mmg cantik pun.. tp susah nak maintain kalau pakai cat minyak ni... sbb cepat berhabuk dan senang melekat kat dinding.. so nampak dinding kotor je

Iela Fazielah said...

syana: xpe.. man2.. skrg ni kan br feel dpt baby... duit berabis kat baby je.. nnt baby dah besor.. dah pandai bw diri br beli brg baru..

mamalieyna said...

seronok bab2 ni..kalau ongkos mengizinkan..buleh sangat tu tukar itu ini..umah lak luas kan..^_^

Iela Fazielah said...

mamlieyna: itule.. sdg kira2 budget ni... harap2 dpt le beli yg baru

Related Posts with Thumbnails