Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

syafiqah pemalas???

arini sbnr nyer pepagi mood agak agak tercalar...
bkn pe... korang bc tajuk kat atas pun korang yg jadi mak ni pun mesti rasa xbest gak kan???
eceli cite dia mcm ni...
mcm biasa pepagi hantar dak Irfan n syafiqah gi nursery..
mula2 antar Irfan dulu... w/pun 1 nursery yg sama tp rmh nursery tu lain2..
irfan dok dgn kwn dia yg berumor 2bln hingga 2 thn sahaja...

pastu belok kereta ke rmh lain pulak antar syafiqah..
syafiqah dok kat taska budak umor 4thn ke atas yg mana dah stat belajar ni
kalau nak tau since thn lepas umor syafiqah 3 thn dia dah join kelas..
dia dah stat belajar mengeja dan membaca...
termasuk belajar mengaji dan solat...

alhamdulilah skrg ni stakat mengeja tu dah terror la...
tp ada lemah gak bab nak cantumkan ayat2 yg dieja..
tulis mmg excelent le... sebut je huruf /nombor ape.. semua dia tau....
cuma kekadang still terbalik mcm nombor 5 dan 7...

nak jd cerita pg tadi... ms hantar syafiqah sempat gak la borak dgn cikgu syafiqah
cikgu fiqah panggil fiqah "nana"
tadi.. cikgu dia komplen kat aku ckp fiqah skrg dah semakin malas
waktu belajar dia xnak belajar...
dia xbg tumpuan dan suka tidor....
menyirap darah aku kejap.... segan tu...
anak pemalas... !!
kata cikgu syafiqah lg... keje dia asyik nak main n asah pensil je...
pastu cikgu dia tanya.. fiqah suka tido lambat ke???

xdpt aku nak jwb.. tp aku tau masalah utama syafiqah..
budak ni kuat tgk tv....
skrg dah xmain tgk channel 613... channel fav dia skrg 612 & 615
suka tgk cite Ben 10 & pink panther...
Playhouse Disney dah xmoh tgk dah....
tv pun dah pandai pasang sendiri...
kalau kami tido dia boleh tgk tv sorang2..
suruh belajar mmg dia malas... baca kejap pastu tutup buku n tgk tv balik

aku rasa tensi kejap
tp yg utama.. next year syafiqah mmg kena tukar taska
dia xboleh bljr kat situ lg... dia terlalu manja dgn cikgu dia
sbb kalau cikgu marah kata cikgu nnt syafiqah nangis ngada2...
thn depan mmg aku kena mskkan syafiqah skolah yg cikgu garang

dah ushar dah skolah baru tu..
nama di Tadika Ho kat Sri Serdang..

cuma aku kena cari rmh transit utk syafiqah sbb tadika tu just belajar utk 3 jam je
ni kakak2 opis aku yg rekomen ni... tadika ni bagus...
even en. Zamri partner aku ni hantar anak dia thn ni kat tadika tu terus pandai mengeja...
cikgu pun garang...

suka dgn environtment tadika ho ni..
mcm sekolah pun ada... pakaian pun cantik...

 
emm entah la... 1 lagi kami laki bini kena lebih bg tumpuan kat syafiqah ni
n kena kurangkan dia tgk tv n kena bg dia vitamin kot..
biar dia cergas sikit...
nmpaknyer Report Card syafiqah hujung thn ni mesti xcantik...
sbb awal thn cikgu ckp syafiqah belajar sgt bersemangt..
lepas raya ni dah makin kureng pulak...
terus tadi report kat papa fiqah kat Miri..
papa pun jd runsing nxsedap hati... huhu

8 comments:

lydzar said...

mmg masalah utama parents sekarang ni pasal tv kan..kak ila warning la dia, kata kalau overdose tgk chanel2 6** seme tu, kak ila potong je astro terus..takyah tgk tv dah..hehe mesti dia takmo dan boleh disiplin

Iela Fazielah said...

eiii.. xtau la lydzar... kekedg bila akak suruh tukar channel dia ok.. tp bila dah tkar kuar cite kartun gak.. dia balik siap perli akak... budak... mmg la asyik memain je...

sall said...

mmg batul tu. sama lah dgn riz, suruh berlajar cukup lah malas. Asyik main game je. Sampai aku merajuk, taw pulak pujiuk aku. Lps tu baca buku, itu pun sekejap je. Benganggggg....

nza said...

mayb gak krn TV cz akak prnah ikuti motivasi TV menyebabkn tumpuan anak2 pd blajar kurg.
Apapn fiqah masih kecik lg n rasanya ilah xperlu risau sgt. Anak sulung mmg manja n ngada2 ckit...bila dh besar ckit oklh dia tu. Jgn ditekan sgt masa umo dia masih kecik cz nnti dia akn cpt jemu bila melangkah ke alam prsekolahan. Umo mcm fiqah masih perlu byk brmain dr belajar...Jgn risau ok..akak share dr pngalaman.

Iela Fazielah said...

sall: itu le.. bebudak... sib baik syafiqah tu xdididahkan dgn komputer.. tp kat rmh nenek dia mmg dia berebut main komp. dgn pak ucu dia..

Iela Fazielah said...

kak nza: oo.. mmg mcm tu ye.. ila pun sbenarnyer kesian jugak kat fiqah kalau sekat dia tgk tv... tp mainan lain2 ila xsekat la.. 1 lg.. cikgu syafiqah xleh kawal fiqah sbb dr dia kecik ms dia stat msk klas thn lepas cikgu pun xtegas sgt... tu yg dia bertambah mengada2 tu

MamaYatie said...

ni satu reason saya blum teringin nak psg astro.takder astro pun asyik ngadap tv jer nurin (nurin baya ngan fika). thn depan pun saya nak tukar dia tadika lain..tadika ni tak belajar sngt..tngh duk survey ni..

Iela Fazielah said...

MamaYatie: kekadang ila fikir.. tadika tu sendiri memainkan peranan kot.. mcm org gi tuition... kalau xde improvement kena tukar nursery lain kan.. tp bab astro tu payah sikti... sbb yg gila Astro adalah papa fiqah... gila kat bola n citre kartun... payah2

Related Posts with Thumbnails