Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

aktiviti petik pulasan tahun 2013

wah...dah jadi aktiviti tahunan pulak ni...
every hujung thn...dlm range bln yg sama..nov. or disember..
mesti tunggu Jabatan Pertanian announce masa utk petik buah pulasan...
seronok ....bkn nak mkn sgt pun...
tp aktiviti memetik tu yg seronok..
nnt ms petik abis jatuh semut hitam atas badan...
melompat2 n terkibas2 la kita ni nak buang semut..
then..berpeluh2... yg lakan...setiap kali petik..
mesti dlm 9-10kg... mana boleh sikit...
rasa mcm amik sikit... tp sbb dpt buah besor2...
tu yg berat tu...
pastu menapak jauh naik bukit turun bukit tu....

thn ni harga maintain...RM2 je sekilo...
tp sayang thn ni kata org kebun, buah masak xserentak...
byk lg pokok yg buah hijau2...
pastu aku tau pun dah masuk hari ke 2- semalam opismete bg tau..
tp smlm aku ngajar 1st ade...xdpt la petik..
harini dah 3rd day..buah pun xbyk dah..
tp bertuah sbb ms dtg kutip pg tadi kebetulan staf jabatan pertanian dtg tlg...
dia org dok cantas n tebang dahan...
yg tinggi2 semua dpt amik...
pelagi..buah gemok2 la aku dpt....

hamik ko....besor weh...puas hati!

ms mula smapai...
belah2 belakang byk lg pokok...tp buah xbesar mana...
yg ni baru nak masak...buah kecik n mrah2
yg besar2 n hitam2 semua tinggi2

seronok dgn ladang pulasan ni sbb pokok dia rendang2...
br aku tau bila dia cantas yg tinggi2... nnt dahan baru tumbuh...
tu yg dpt pokok rendang....

setelah hampir 30-40 minit memetik..
dgn partner in crime... abg lan....

 inlah hasilnyer!
dpt 2 plastik penuh seberat 9.2kg..darap RM2 = RM18...

enaf!!!
balik muka berseri...
mlm ni mkn pulasan beramai2 dgn anak2..
org kata ubat batuk traditional...muahaha

1 comment:

Zulkifli Latang said...

assalamualaikum, dlm 2 taun lepas ada jugak join aktiviti petik pulasan ni, memang best gler coz buah time tu merah gelap n sgt sesuai dipetik lg2 buahnye besor gile, dpt petik 2 beg besar tupun x luak tgk buah kat pokok tu, n kat pokok tu macam bunga merah2.huhu... taun 2013 x dpt pegi coz keja... nak tunngu ujung taun ni....

Related Posts with Thumbnails