Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cuci master filter Diamond

salam isnin uolls...
ni... nak citer bape teruknyer air skrg...
punyerlah penuh dgn karat dengan segala kotoran...
jadi aku amik lagkah berjaga dgn pasang water filter kat rmh..
pada aku la kan... pasamg filter dlm rmh je xcukup...sbbnyer...
yg dlm rmh cuma tapis air dr sinki je..
yg kita nak minum tu...

tp air yg masuk dr luar ke singki tu pun perlu ditos gak...
selain dia dpt tapis sebelum masuk ke sistem filter air minuman yg kita minum,
air yg ditapis dari filter luar rumah dapat tapis sekali yg yg kita guna utk basuh baju, mandi dan sebagainyer..iye tak?
so far dah setahun lebiah aku pakai filter diamond ni aku mmg puas hati la...

lg pun ms bl aritu boleh thn la pakej dia.,,
xmurah n xmahal....lg pun dtg dgn promotion,..
padaku berbaloi la....
jadi nak cerita sabtu lepas org dari syarikat DIAMOND dtg utk cuci filter luar...

filter tu eceli every 3 month kena back flow n rinse utk hilangkan keladak...
tp tulah,.,,jgn kata 3 bln....nak dpt 2kali setahun pun susah...
malas je madang laki aku....aku xreti buat...
tp back flow pun xcukup.... kena servis gak...jadi. ..
bila org diamond call kata nak servis...aku on je...
tp servis ni kena byr la...rm50...xkisahla..janji bersih...

kalau xdibersihkan.. abis kotoran tembus dlm dan efek pada kain bj yg aku basuh walaupun mesin basuh aku tu ada filter gak....so..
 meh layan gamabr ye....

ni masa memula bukak penutup filter ni...
air hitam keluar masyaallah...kotor giler...
tu pun last week hubby br lepas backwash...


then dia alihkan... 
sibuk si abg irfan tgk apa uncle tu buat

then dia bentangkan...
masyaallah..mcm air kopi kotor2 n karat dia...
dia bersihkan pakai water pressure machine...

lepas 10 minit cuci...
inilah hasilnyer

putih dan berkilat semula..

eceli aku dan suami mmg jarang2 skali backwash...
asyik bertangguh sebenarnyer...
smapai la 1 tahap last week...
air kotor tembus masuk jugak...
efek palaing ketara bila basuh baju la..
filter washing machine pun smapai hitam dan tersumbat...
terpaksa ganti filter baru...
then xsamapai 3 kali basuh hitam semula...
bayangkan lah korang yg xpakai filter luar ni...
mmg aku sure basuh baju, air jatuh atas kain putih leh terus kuning kan??
pada aku mmg perlu pasang master filter di luar rumah..

now..puasa hati filter dah bersih..
then cina tu tanya.. next servis lagi 6 bln nak aku call sendiri or dia call ingatkan..
aku gelak..harus aku suruh dia call aku n remind...
nak harap kau call org?? mimpi la..
tu pasal filter ni dah setahun lebih pakai xpernah servis ok!

oh yg nak tau pasal pemasang diamond dulu leh klik sini ye:

dan promotion Diamond filter masa aku memula beli dulu (kot ada yg nak tau aku amik pakej apa):

so..tu je nak citer...
daaaa

2 comments:

- dieyana - said...

dahsyat eh! kalau tgk kekotoran tu, tak lalu rasa nak minum air skang ni :-((

Iela Fazielah said...

-dieyana: tula pasal... tgk kotor dia..mmg xlalu

Related Posts with Thumbnails