Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Isu kasut CROCS... lu pikirlah sendiri!!

harini aku jenjalan kat fb n beberapa blog nie.. aku tertarik pasal kisah kasut crocs ni... dah lama aku bc pasal isu ni tp malas nak pikir.. tp bila sorang blogger ni tulis pasal isu kasut crocs ni... aku rasa aku setuju dgn statement dia.. tp pada korang aku xtaulah ye... korang pikir lah sendiri.. sbb aku beli crocs yg ori ye... always yg latest colection sahaja.. warehouse sales pun aku xpandang... hehehe.. korang baca lah kat bawah ni ye...

Kisah yang hangat sekarang ni. kat facebook sampai siap tukar lagi profile picture pasal kasut ni konon2nya mahu sedarkan masyarakat setempat berkenaan dengan haram pakai kasut crocs sebab ada kalimah Allah. Sebagai pencinta crocs memang agak was was nak pakai crocs lepas benda ni dah tersebar. Crocs ni senang nak pakai pg mana2, tahan lasak, boleh pakai pg kelas (btter than to wear a flip flop). So nak make sure kesahihan pasal crocs ni, i was thinking nak search kat google. I read a few blogs then i found this blog http://joegrimjow.blogspot.com/2010/05/kasut-crocs-haram-dipakai-kena-boikot.html.




Entri yang sgt bagus.
(Adapted from joegrimjow’s blog)



ada 3 perbezaan yang nyata. kalau anda ada kasut crocs ni, boleh tengok sendiri dan compare, yang takde, masa nak beli boleh tengok.


ori


tak ori


1. mulut buaya atas ternganga dan mulut yg bawah (ori) ni tak terbuka sangat.
2. anak mata buaya atas tengok tengah padahal yang ori tengok ke bawah
3. walaupun lucu nak cakap, kat atas ada lubang hidung dan yang kat bawah (ori) takde lubang hidung



haaa!


ku yakin yg atas tu tak ori. takpun dah diedit oleh individu. kalau beli ori, takdenye macam tu. ku tengok, takde pon bentuk kalimah Allah ni. lagipun ku dah usha laman web crocs. sepanjang usha2 tadi memang takde kaitan dengan israel, yahudi apa. nama bapak pengkhianat islam memang takde dalam orgaisasi crocs ni. haiish, entah macam mana berita ni tersebar dengan luas. oh tidak pun dah tampal kat website dieorang….



1. Jangan sebar berita yang tak pasti, siasat dulu, internet kan ada



2. Jangan sensitif sangat, dari duk cari benda yang sama kalimah Allah ni, baik tengok pakaian yg kita pakai tu, tutup aurat ke tidak, yg tu memang terang perintah Allah soh tutup aurat. yang tu tak nak follow pulak kan? opssss (peace peace)



3. Beli yang ori, jangan beli yg cetak rompak


NASIHAT



status facebook ustaz hasrizal, lucu tapi mendalam maksudnya


Satu lagi point tambahan, kalau nak tengok harga crocs ni memang mahal, aku beli kat sini pon 42 pound (rm200 lebih kurang) kenapa mahal? sebab BERKUALITI. mahal pun orang pakai sebab BERKUALITI. benda tu kita kena ambik contoh dari crocs ni, kajian dieorang macam mana nak hasilkan crocs, memang rumit sebab tu BERKUALITI. kita pon kena hasilkan benda yang BERKUALITI barulah boleh tahan lama. haa, dah banyak dah ayat BERKUALITI yang keluar tu. hehe



Tak bermakna ku tak sensitif isu2 camni, cuma kadang2 tu jangan terlalu ekstrim sampai nak boikot tapi tak siasat betol2. main makan je apa yang dapat. jadilah masyarakat yang celik it, internet kan ada, google aje peace peace no war

* sumber dari http://www.thelikers.com/ & http://joegrimjow.blogspot.com/2010/05/kasut-crocs-haram-dipakai-kena-boikot.html.

6 comments:

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

ye ker???kita tak tau plak...bahaya ni

Adyshariz said...

itulah kan..harap2 sapa yg beli check dulu logo dia..

Iela Fazielah said...

anje: kelakar la.. baru tau ke???

Iela Fazielah said...

betul tu adyshariz... tp takpayah check2 kalau beli yg ori... kompom oknyer

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

dats y den mmg anti fake-item neh.. biar brabis skit..janji ori n gud quality.. klu x mmpu beli ori, jgn beli yg fake.. baik beli jenama no-brand or cap ayam jer.. hehe..

Iela Fazielah said...

e-car: stuju!!!

Related Posts with Thumbnails