Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

aktiviti cuti hari ke3: mendeko cup cakes & kek

sape yg add aku dlm FB dah nampak dah gmbar aku buat buttercream dgn syafiqah..
hehe... 1st time try kan...
tgk kat youtube mcm senang giler bab...
ms nak buat terasa gak kesusahan dia..
tp bila dah jd icing dia..
tiba time nak picit utk deco..menggelabah...
susah rupanyer nak kasi bentuk...

ok... 
meh layan gmabr2 persiapan nak buat kek aritu ye..
mcm aku dah mention... kek n cupcakes mmg aku bl ready made punyer..
projek ni projek mendeko..
tp dr bl brg semua.... kos campur mesin mixer tu.. abis kat RM300 gak la ye...
tp xpe.... camnepun aku gembira sbb akhirnya syfiqah gembira..
tmbah lebih berseri aktiviti masak2 aritu bila Mak Mertua n adik ipar dtg tido kat rmh

memula gmbar2 brg dulu

wajib gamabr mixernyer dulu....hehe
brg2 utk deco..semua ni bl kat Giant je..

 ni pulak...kek nyer.. kek span je perisa pandan... sebijik ni RM6.80 je
pastu.... 2 bantal cup cakes perisa vanila & coklat... sebeg tu RM3.80 xsalah

pastu bahan2 utk buat buttercream & hiasan nnt..

bahan asas dia....

 penyeri hidangan nnt..
dan penyeri kek nnt.. haha

ok... cara nak buat...
resepi dia aku amik dr sini...



1/2 cup shortening
1/2 cup butter 
1 sudu teh esen vanila
4 cawan gula aising (di ayak sekurang-kurangnya 2 kali)
2 sudu besar susu

cara - caranya
mula - mula pukul butter n shortening pada high speed, sampai kembang dan sesambil tu masukkan esen vanilla.. 

masukkan gula aising satu demi satu cawan, pastikan sebati yang pertama baru masukkan yang kedua.. seterusnya sampai la abis 4 cawan... dan masukkan sekali susu..

pastikan kembang dan fluffy baru berhenti...


eceli aku buat aritu aku masukkan semua bahan skali..
nak cepat...heheheh


masukkan butter dulu

pastu masukkan skali semua brg ~ sortening, gula, esen vanila & susu fresh milk

pastu stat pukul...


ni assistant yg dok pukul adunan....
sikit pun xletih katanyer...



bila dah kembang...
masa utk mengalerkan buttercream tu..
aku gunakan pewarna ni...


warna pink.... mcm pucat sikit warna dia

dan hijau epal....

pastu susun cupcakes la atas cake stand...


 dah pegang tmpat icing ni... xtau nak deco camne... 
kalut jugak rupanyer..hehe


disebabkan xde idea... inlah hasil cupcakes  aku ye...

pastu... aku kasi la syafiqah pulak buat n deco...
dia buat dgn pak usu ami dia...


 gembira betul diaorg...
oh ye.. pak usu syafiqah umor 12thn... ada geng la dia


inilah hasil cup cakes diaorg...


dah siap...
masa utk mkn la..


 besarnyer kakak nganga mulut...haha




adik irfan pun xketinggalan nak mkn cakes..
dia dok jilat icing tu je...


ok..next n3.. buat kek pulak ye...
daaa


13 comments:

Nana said...

hehehe mmg klw mula2 nak buat kekok rasa nak pres krim tu
dah lama2 ok la
tp aku ni malas nk buat cc
sebab malas nk bsh bekas mcm2 color hehee

zailamohamad said...

moment ni harapnya nanti akan jadi kenangan untuk kita & anak2 bila diorang dah besar kan;)

syanasaid said...

lama aku tak membaking
tp mcm best jek idea ko beli kek yg da siap
pastu deco je kan
ermm gud idea utk hilangkan bosan kan

syanasaid said...

lama aku tak membaking
tp mcm best jek idea ko beli kek yg da siap
pastu deco je kan
ermm gud idea utk hilangkan bosan kan

MamaYatie said...

wah..best ni..siap ada resepi lg,tq yer ilah..mmg berhajat nak buat ngan anak-anak..nnt cari masa sesuai dulu..

mummy_ayu said...

wah..seronoknya..main deco2..best2...

.:nhalilah:. said...

wahhhh... best2.. happy la budak2 bila buat cenggini.. nak terai buat jugak la.. harus la berkecah.. tp pedulik hape..

Iela Fazielah said...

Nana: betulla... kekok... tp xtau la 2nd time nnt jd terror... tpkan..mcm xkosa nak buat lg sbb.... susah nak basuh semua bekas2 tu.. berminyak2... kena rendam dgn air panas dulu

Iela Fazielah said...

zaila: betul tu.... ila kena print gambar detik2 buat cupcakes ni kan... biar dia tau mama dia cuba sebaik boleh nak penuhkan harapan setiap anak2...

Iela Fazielah said...

syanasaid: hehe...tq tq... aku bl kek siap sbb aku xde oven....haha

Iela Fazielah said...

MamaYatie: sbb resepi simple giler la ila buat.. tp lepas buat... jenuh nak bersihkan... huhu

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: org 1st time la katakan.... tp mmg seronok...

Iela Fazielah said...

nhalilah: kak... mmg berkecah giler dapur... xtahan icing tu berminyak2.. mmg payah nak bersihkan semua tu...

Related Posts with Thumbnails