Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

sambungan: Aktiviti mendeko Kek pulaks.....

ok....
n3 b4 ni kami mendeko cup cakes kan..
ni sambung dgn mendeko cake pulak...
ni pestime, aku rasa result aku deko mmg hampeh...
tp...dlm tempoh 2 hari... (ari selasa & rabu) kek dah abis ok...
harus syafiqah, aku n irfan yg makan kan...

eceli... aku rasa mungkin sbb ms aku buat icing buttercream tu aku x ikut step sebetulnyer...
jd bila nak buat sapuan kat kek dia ada mcm belon2...xrata..
so mmg xcantik...
tp xpe... next time leh cuba buat lg...
ke aku mmg xmahir nak menyapu buttercream tu kat kek...haha

ok.... tgk blk rupa kek tu

kek ni  boleh tahan tebal gak...
so.... mcm dlm you tube...
aku belah dua then letak krim kat tengah2 dia...

 lepas kek di potong dua...
aku sapu dgn buttercream tu...


pastu letak balik 1 lg kek span td..
pastu operasi meratakan buttercream di seluruh permukaan kek tadi..

syafiqah budget nak buat kek barbie la konon
keknyer sebijik...mana cukup...
lg pun warna pink yg aku buat tu xbape terang n cantik...
lain kali lah nak ye....

nilah hasilnyer bila aku dah buat sapuan penuh.
mcm aku mention kat atas tadi... sapuan xbape rata n licin..
ni baru sapuan pertama...

lepas siap... aku masukkan dlm peti sejuk utk 15 minit 
tp bkn 15minit.. kat 4jam aku biarkan..
sbbnyer... kami org gi Alamanda mkn tengahari kat sana n soping Mama Bag tu..
then gi jln2 kat wetland putrajaya ok...hehe...

blk dr gi Putrajaya tu dlm jam 5.30 ptg tu.,
sambung balik deco kek ni...

akhirnyer... 
inilah rupa kek aku bila dah siap...haha

serius...xcun pun...
tp aku still puas hati..
aku nak buat cun2...tp syafiqah pun sibuk nak picit icing..
akhirnyer.. inilah jadinyer...

tp bila potong...
hulamak.... rasa sama mcm bl kek kat kedai pulak...ahaks!
agaknyer kalau aku potong 3 lapis br nampak cantik kan...
ada 3 layer.... ni 2 layer pun kira ok la kan...

insyaallah...next time...
ada kelapangan aku buat lagi...
lg pun 08 Mac ni b'day syafiqah ke 6 thn...
insyaallah.. mcm biasa akan ada small celebration kat sekolah fiqah...
manalah tau kot aku terajin lom bersalin lg masa tu...
leh aku buat kek sendiri...
xpun... buat cup cakes n bg utk kwn2 sekolah fiqah...
goodies bag utk kwn2 fiqah dah siap packing dah..
giler advance aku...hehe...
ok....
itulah kisahnyer...

14 comments:

Nana said...

heheh senang kan bli kek siap
wat cream dia jek

Iela Fazielah said...

Nana: iya betul... keje paling mudah dlm donia....

SyaNa said...

ttibe aku kebuluq kek
huhu nak kek!!!!

anita said...

icing tak pink sbb guna 'perisa strawberi' , itu bukan kaler merah la wei, cuba cek botol tu elok2. yg kaler merahnya tak silap namanya chochineal red ke apakah!

Adyshariz said...

bagus idea ni ilah..akak nk try la..hehe..

lydzar said...

ni xtvt art with kids jugak ni..mesti best..

mamalieyna said...

ok jer..eina pun tak pernah try, mesti tak reti nak deco senditi..hee~

Iela Fazielah said...

syana: haha....gi bl kek cepat....kang kempunan pulak

Iela Fazielah said...

Anita: betul tu....ms mskkan gmbar kat n3 br perasan aku salah bl pewarna...patutla syafiqah asyik ckp rasa dia xsedp..rs strawberi melampau..haha...tp xpe... next time buat dah tau....hehehe

Iela Fazielah said...

Adyshariz: ha.cubalah.... aktiviti mengisi ms lapang....

Iela Fazielah said...

lydzar: mmg sgt2 best... sambil2 kita belajar kan....

MrS. F!zA said...

wp nmpk tkbape kemas tp bg sy menarik je..kretifff..menraik lak tu bila dh ltk stoberi tu..

Aleeya (Yaya) said...

hehe okay je...yaya lagikle...ape pun tak reti nak sapu tu nth ape yg yaya sapu kot..yg yaya nampak amat menggoda neh..sedapnye kek ila heheheheh

adianiez AIDA said...

tahniah ilah, cantik. kalu bagi kat aida kek span tu, alamat nyer porak-peranda!!! baru aida teringat nak prepare goodies for tadika nurin & syuhada. since both of them were born on jan & feb, aida every year combine :) save cost ha ha ha...

nota kaki : da singgah blog aida lom ari ni? ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

Related Posts with Thumbnails