Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

main masak2 dgn syafiqah

hari ahad aritu,
ptg tu dah janji dgn syafiqah nak masak2..
kali ni resepi masak2 nak msak kek Kukus Coklat
ala..kek coklat segera je..
paling best tepung kek ni, jiran kat rmh yg jual..
kita kena support kwn2 kan...
so....meh ai cuba buat...

memula tgk dulu rupa tepung kek nyer

ni kek dia...Rm10 je sepek ni

ni cara2 nak buat kek ni:


so..terus pegi kat bahan2 yg diperlukan:

1. tepung kek - 1 pek
2. susu cair (1 cwn)
3. minyak masak (1cwn)
4. telur 3 biji (gred B)
5. air kosong (1 cwn)
6. garam (stegah sudu kecil)

brg utk memasak yg diperlukan cuma:
1. mangkuk besar,
2. senduk utk bancuh kek
3. 1 bijik cawan
3. bekas plastik utk masak kek nnt (kek kukus)

xlupa juga asisstant tukang masak wajib ada..
kata aktiviti masak2 anak beranak kan...
suka syafiqah dpt tlg mama dia bancuh kek

terus pada step masak ye..
1. masukkan tepung kek dlm bekas..

2. kemudian masukkan secawan minyak masak, then kacau


3. lepastu masukkan secawan susu cair pulak dan telur


kemudian kacau lagi smapai smapai rata / sebati

semangat syaifqah kacau kek...haha

4. last skali sblm masukkan air kosong secawan, masukkan stengah sudu kecil garam


dah siap pun...


terus masukkan dlm container
mcm aku, aku gunakan palstik container ni sbb nak kukus je

then kukusla..dlm kuali ke, stem cooker ke..selama 1 jam ok

dah hasilnyer lepas sejam..
amik kaw! kek kembang terlebih/terkeluar dr. bekas..
1st time masak le katakan..
aku xtau kek ni kembang..

so...2nd punyer masak,
aku letak 1/2 bekas je bancuhan tepung kek tu
bila dah masak.. cun2 je penuh sebekas n boleh tutup



lastly...
inilah kek masakan trip pertama tadi..
bila dah potong... wah...
gebu gebas... mmg moist sgt!
cuma malas sikit je..
kalau aku rajin next time aku letak topping coklat pulak nnt....

inilah kisah masak2 hari ahad lepas...
nak bl lagi tepung kek ni...
sedap sgt~


6 comments:

Nadra Farissa said...

sodapnyer biler dah siap... hulurkan la nanti.. :p

Iela Fazielah said...

nadra farissa: mmg sedap.... Meh dtg rmh meh....:-)

Yati Mag Sob said...

Salam.. salam perkenalan.. suka baca blog awak.. macam2 info ada :).

btw jiran jual? adakah namanya kak yan?

Iela Fazielah said...

Yati Mag Sob: iya betul..kak yann yg jual...kenal ke?

Yati Mag Sob said...

kenal.. officemate :)

Iela Fazielah said...

Lorrrr yeke? No wonderla....hehe

Related Posts with Thumbnails