Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kisah astro dan pecah rumah...

korang... lately nikan....
byk betul aku dgr cite kes pecah rmh...
serius aku mmg risau...

kenapa aku kaitkan kisah astro dan isu pecah rmh...??
sbbnyer... rata2 aku dgr cerita...
si pencuri yg pecah rmh ni pun sgt2 pandai...
dia hanya masuk kat rmh2 yg pakai ASTRO B-YOND..
korang tau nape??
sbb dia nak angkat TV LCD or LED or PLASMA n set2 audio tu je
xlalunyer dia nak amik peti ais korang or wat so ever yg besor2 tu...
yg lain brg gadget IT la such a camera/ laptop...

 
modus operandi dia sprti yg diceritakan...
dia org akan tgk piring Astro rmh berkenaan..
FYI.. kalau astro biasa.... piring dia kaler kelabu

pic from: google

tp.. kalau pakai Astro B-Yond.. piring dia kaler Hitam

pic from: google


jadi... sesapa yg pakai astro b-yond.. 4surelah xpakai tv cikai kan
mesti la pakai Plasma @ LED @ LCD jenis Full HD... silap2 siap 3D lg tu
pandai gak sang pencuri ni ek
nak masuk rmh pun siap pilih2 ikut piring astro...
so..dia masuk ikut tingkap bilik belakang or bwh...

aku jadi risau sgt pasal bab2 ni
yela... aku pun bkn berduit sgt pun kan
dlm hati tu berbunga gak nak pakai tv jenis LCD ni
tp hubby lak lg berbunga... xmain pakai LCD.. dia nak LED..
tp tula.. serba salah.. dah pakai tv canggih
tp xkan nak view astro biasa je...
hehe... lom lg beli pun
aku still guna tv 29inci yg beso gedabak tu

td tgahri aku dah calling2 astro
nak removekan astro lama ke rmh baru kena caj Rm100
tp kalau tukar astro B-Yond,.. F.O.C
cuma kena return balik decoder n piring lama astro lama tu

still dlm pertimbangan... wat do u all think???
bak kata kwn opismate aku ni..
kalau pencuri tu dah berkenan...
rmh pondok pun dia masuk gak.... tul gak tu....

p/s: mood skrg.. dlm dilemma...

14 comments:

lydzar said...

pencuri zaman sekarang mmg demand kak..erm kena put another security mcm alarm pulak la kot kalau risau mcm ni

mama tisya said...

sbr je la pencuri itu tp pki astro beyond cantik gmbr ..umh mama kita pki astro byond

nza said...

pencuri zaman ICT dh tramat cerdik n pintar.......

Iela Fazielah said...

lydzar: itu le pasal..pandai pulak dia demand...tp nak letak alarm bagai.. xmampu le... tp sape rmh tepi mmg kena letak

Iela Fazielah said...

mamatisya: mmg terbukti gmbar kat astro b-yond cantik bangat!

Iela Fazielah said...

kak nza: kat dah zaman IT kan... pencuri pun kena la up-2-date

Dilla Ady said...

rasenye kena kot pasang alarm..lagi kalu da duk kt taman2 perumahan nih..

kekadang pencuri nih, da name nk mencuri, die pedulik ape ade astro beyond ke tak kan..janji die masuk dapat brg free...

Iela Fazielah said...

dilla: betul tu.. pencuri msk rmh semua dia balun.. tp nak pakai alarm mmg xmampu lah

adianiez AIDA said...

ilah, skang ni if daftar baru astro, memang semua dpt piring hitam and dekoder hitam. sebab nyer, mudah la if in the future nak up grade ke byond.

aida memang da pasang byond awal2 dulu. then, one day gi umah jiran sebelah. nampak la jiran tu pun pakai dekoder sama mcm aida punyer but tv tak plak lcd, tv besar lama.

dia yg citer kat aida hal ni. so, ada piring hitam tak semestinya upgrade byond.

Farra Dhelina said...

adeii mmg lah dlm dilemma kan..Rm100 tu..pndai astro offer ek.. dah alang2 kak..tawakal je lah

Iela Fazielah said...

Aida: oo yeke??? camtu kisahnyer.. kalau dah mcm tu bagusla.. td pun ila dpt info dr wakil astro mmg astro sedang tarik balik semua decoder n piring lama.. rupanyer nak upgrade...

Iela Fazielah said...

farra: mmg kena tawakkal alallah je

MamaYatie said...

penyangak skrg ni cerdik sungguh kan..tau jer benda2 mcm ni..huhu

Iela Fazielah said...

MamaYatie: betul tu.. kita xterpikir pun... ni pun kwn yg bg info sbb rmh dia pun dah kena... wallahualam.. mintak la dijauhkan

Related Posts with Thumbnails