Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

yang terakhir skali.....

wah.. 2 hari ni daku sungguh sibuk ye kengkawan
mintak maap la kalau xdpt jengah2 blog korang2..
aku ada training 1st aid mengajar staf2 UPM... mmg sehari suntuk
kata nak cari duit lebih nak deco rmh kan... hehe

ni aku spend masa skit nak buat n3 ni
bkn nak menunjuk2 ye.. sekadar nak abadikan pengalaman menikmati rmh baru...
kot ada sape2 nak tiru idea deco ke.. boleh la kongsi2 kan...
aku pun cilok idea2 ni dr majalah impiana, home deco, rrenovation, malahan inspirasi dari IKEA sendiri
ni persembhan terakhir kot..hehe..
progress living hall aku..
setelah bersusah payah pasang itu ini...
cat dinding je dah bertin2....
pastu pegi pulak IKEA dok tambah deko2 hiasan utk di touch up kat hall ni
kira kat sini je abis RM 3.9K termasuk sofa & langsir tu.. kira murah la...

meh cuci mata ye... hehe
hasil selepas dideco dan dicabut plastik sofa tu
my black, red & white house
ok x???

kat FB kengkawan yg dah tgk bg sunggestion suruh letak aquarium la...
mmg dlm pertimbangan cdangan tu...
aku jugak pikir nak letak sebijik micro Hifi gantikan TV
sebijik lagi floor lamp ala2 candelier mcm kat siling tu.. (tgh dok kumpul duit ni nak bl floor candelier tu) 
juga aku letakkan buku2 ilmiah n novel2 utk bacaan kat para tu...
kat wall yg kosong2 tu nak letak frame gmabar anak2 n family... huhu... byk kos ni...
carpet pun coming soon.. semua tu tgh kumpul duit nih.. huhu
hai.. tak tau le bila la wish list ni akan terisi..
oh ye.. langsir aku dah tempah kat MACY... tp still xsiap2 lg.. next week kot
ni rupa dia.. aku snap kat MACY aritu (langsir bodo jenis sheer ni je RM400 ok)..huhu

neway.. aku mmg sgt gumbira dgn keseluruhan rmh aku yg serba merah, hitam dan putih

tp kan... setelah borak2 dgn kakak2 opis aku...
mmg aku akui agak renyah gak nak maintain semua deco2 yg aku cipta ni
sebab nyer.. kebanyakannyer kaler hitam OK...
sepanjang masa aku kena lap habuk sana sini sbb mmg sgt2 ketara kewujudan dia
aku pun xtau mcm mana impian aku nak brg kaler putih leh jadi kaler hitam...
ya ampun... dah terbeli kan...
pengajaran utk aku n kwan2 sekalian...
pas ni.. korang2 nak deco rmh .. sila bl kaler putih ye... jgn jd mcm aku...huhu

kesimpulannyer... aku tetap puas hati,.,
k la.. sekali imbas hasil2 idea interior deco rmh aku setelah 2 bln aku usahakan....
sila lah layan ye...


dining to kitchen (kos meja & deco ~RM2K ; peti sejuk RM1.8K)

n lastly my lovely kitchen... (kos RM12K) -Dis. 2010

(my new KC look lepas tambah kabinet kat area fridge - awal Mac 2011) 

lain-lain kos:
Grill ~ RM4.5K
Plaster Ceiling + wiring ~ RM6K
Kipas + lampu ~ RM3K
katil + wardrobe ~ RM5.5K

p/s: ada ckp semangat nak sambut chinese new year ke???
aku ckp.. bkn stakat chinese new year.. aku nak smbut krismas skali kat sini.. huhu...
cuma xde stoking n topi santa serta pokok buah oren n angpau je.. haha

sikit tambahan lepas 2 bulan dah dok rmh ni...
lepas kumpul2 balik duit... aku berjaya men touch up beberapa brg kat area dining hall yg kosong itew...
lets see
 new item: 
Carpet Rm450
Lamex Wallcovering: RM680
Deco item (hitam) kat dinding : RM 40
Beads Cuirtain Baaguss : RM280


 ikea mirror : RM50

 my new house look now..
sofa ni dah dialih2 kesana kemari...

30 comments:

nza said...

mmg cantik ilah...segar + ceria gitu....

Iela Fazielah said...

tq kak nza...

Nad @ MamaZakwan said...

cantek..moga dimurahkan rezki lagi.. :)

Iela Fazielah said...

Nad@MamaZakwan: tq nad.. mudah2an.. doa mu utk ku diaminkan malaikat... ;) murah rezki....

mamaqari said...

cantik...berbaloi2 dgn kos nyer..hehehe

AkMa said...

cantik living hall umah ila..x leh view ke?akma boleh jer view..ermm x tau lak nape yer..

Iela Fazielah said...

mamaqari: tq.. itu kos sehingga ke hari ini yg dah sedia ada... kot nak tmbah carpet bagai.. mungkin kos tu akan meningkat la gamaknyer.. ahaks!

Iela Fazielah said...

AkMa: tq....itu la...mmg xleh view.. tp xpe.. arini ila cuba lg ek...;)

lydzar said...

cantik la..bila housewarming ni?

hehe tp kak, kalau putih lg nampak kotor kot..

Dilla Ady said...

cantik btul umah akak..da la warna pevret dilla lak tu..merah..huhu..

nnti ade umah dilla nk wat umah akak nih contoh la..mintak izin dulu awal2..hihihi

shanizan said...

Ila...umah yg sgt cantik mengalahkan showhouse unit paragon 202,nk mintak permission buat reference fr my future house yea..

Iela Fazielah said...

lydzar: tq... xde date lg nak buat house warming.. nnt nak buat akak bg tau... jempt dtg tau

Iela Fazielah said...

Dilla Ady: boleh aje nak buat contoh.. silakan....

Iela Fazielah said...

shanizan: tq... u paragon bayue gak ke?? rmh blok mana... nak buat contoh sila lah... kalau xboleh mesti ila xpost kat sini.. hehe

Nadra Farissa said...

sooo nice ilah.. kalo i tinggal kat sini.. mesti ceria2 slalu kan??? happy jeks.. ;)

I love it you follow the theme troughout the house.. i think u and ur hubby has done a fabulous house!

Iela Fazielah said...

Nadra farissa: ;D tqvm farah.. ala ni deco sempoi2 je.... brg rmh lama blm bw lagi ni.. agaknyer dah msk brg rmh lama terus sarat rmh ni.. huhu...

ila pun xsabar nak tgk rmh farah lak....

ieda said...

fuyoo..merahnya dinding tu..
the black & red combination looks nice.

mamalieyna said...

csntik sangat! pandai deco2 eh...good job! ^_^

Iela Fazielah said...

ieda & mamalieyna: tq very much!!!!.. muahahahah

MamaYatie said...

cantiknyaa...siyes ni!! pandai la iela deko2..saya failed la bab ni..tak reti nak mix & match..huhu

Iela Fazielah said...

mamayatie: tq.. ni deco simple2 je... tgk rmh jiran,.. lg lawa oooo..... :)

Zainatul Emelia said...

waahhh... cantik la ila... boleh ganti eric leong nih... :)

btw, rasanya design kitchen kita sama jer... (memang takde choice buat design cam lain kot-sebab keadaan dapur yang chumel!)

nanti buat house warming jangan lupe jemput jiran ek ! :)

Iela Fazielah said...

kak zainatul: tq... mmg pun.... boleh kata nnt design KC semua hampir sama n mmg sama... material je lain2.. kata dapur comel kan..

sumysya said...

byk nya kos nk deco cam tu...tk termampu ler..tp mmg cantik lar....admire lar...

Iela Fazielah said...

sumysya: itule.. terasa gak money keluar cam air..laju je.. tp ila pun deco sikit2 je....ada duit ila buat lg...kalau x...pendam hasrat je...neway..tq ye

aanie said...

cantiknya rumah....pandai deco....sy tengah cari idea nak deco2 rumah ni.....

Iela Fazielah said...

hi aanie: tq..sila la tiru...hehe...ini pun simple je

MaWiLea said...

salam..sgt suka tgk rumah ni..bule xnk mintak contact no contractor yg buat plaster ceiling tu?nmpak sgt kemas..
-oriany@yahoo.com-

whitelily said...

KArpet sangat cantik, beli kat mana & murah.

Lin Azlina said...

cantiknya deko.... menawan kalbu...

Related Posts with Thumbnails