Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

syafiqah sakit teruk....

cian syafiqah..
since semalam cuti hari maulidur rasul dia tetiba diserang demam+batuk berkahak+ selesema dan kembung perut
makn sikit muntah...
pastu mengerang2 sakit perut xselesa..
mana x... dah perut masuk angin sbb dah mkn muntah balik
pg smlm papa dah byk fiqah gi klinik panel kat area ekuin tu
biasalah... ubat tak ori
mcm xde kesan je... sian fiqah

pg td daku terpaksa bwk fiqah gi PKU
jumpa doktor kat opis aku lg baik
keadaan syafiqah still sama cam semalam
deman  n batuk berkahak
samapi satu tahap aku dgr fiqah tido dgn nafas yg sgt laju
bunyi kuat! naik takut aku
so pg td bila doc dah check mmg ada bunyi squezee kat dada fiqah
doc tanya fiqah ada asma ke??
fiqah xde asma... xpernah ada pun
cuma dia batuk berkahak... mungkin sbb kahak tu nafas dia berbunyi...

so.. lepas chek doc suruh gi amik nebulizer..
sempat la aku sanp gmbar dia pakai neb ni
aku bab2 nebulizer ni memg zero to hero..
sbb family aku mmg xde penyakit2 mcm ni

ni kat bilik rawatan.. nurse tgh pakaikan fiqah neb
rasanyer ni kali ke 3 syafiqah pakai utk 5thn hidup dia kat dunia ni..
kalau xkronik mmg fiqah xpakai bendalah ni
kata doc....biasanya lepas pakai dia akan selesa

sian fiqah... lemah je bdn dia.... dr smlm mkn sikit je
pastu muntah

mama ni... kak long sakit dia suruh posing

alhamdulillah.. lepas 10 minit sedut neb ni
terus dia ok...
berlari sana sini dah..tp badan still panas
mungkin sbb kahak tu mengganggu pernafasan dia
tu yg dia xselesa n asyik merengek je

fiqah2.... mama harap kamu cepat sembuh...
so arini fiqah xschool tp still gi ABIM utk berehat kat sana sbb mama still keje cam biasa arini

14 comments:

Adyshariz said...

kesiannnya fiqah.. budak2 kalau batuk n selsema mmg kene take care skit, takut skali pakai alat ni, terus lekat pulak dah..samalah akak cam ko ilah,akak pon tak tau camner nk pakai bende ni..

Fieza79 said...

skrg ni musim demam dn sebagai nya..risau je kalau anak2 dpt sakit...seb baek la anak2 kfieza ni jenis yg demam sehari dua lps tu mcm magic je terus sembuh...mmg dr kecik mcm tu...

alyyani said...

alahai kak, sekali dah sakit pakej ye. hope fiah cepat recover. suka bila part akak kp ubat tak ori itu. nak2 panel. :p

NzA said...

moga k.long cpt sembuh..skrg ni cuaca dh panaz n batuk + selsema senang menyerang.....

mamalieyna said...

siannye fiqah..hope makin baiklah pasni ye...issh eina pun takde pengalaman org sedut2 tu..huhu..taknak pun..

MamaYatie said...

kesiannya fiqah..selalunya batuk & kahak banyak sangat mmg kena buat nebulizer ni spy kahak cepat cair..jgn dibiar lama2 kalo anak batuk & kahak byk,boleh jadik semput..harapnya pas ni fiqah sembuh cepat..

nurin masa kecik pernah kena mcm ni,smp admitted kat sjmc..hampir2 kena lung infection..huhu. time nadira kami cpt2 pegi klinik swasta,buat neb, 2 hari ulang alik klinik..

Nadra Farissa said...

auntie doakan supaya syafiqah cepat sembuh ya... :)

Iela Fazielah said...

adysyariz: tu la.. mmg kesian kat fiqah tu....

Iela Fazielah said...

kak Fieza79: untung akak.. anak xsakit teruk... dulu syafiqah pun mcm ni..jrg la sakit teruk2.. tp yg ila dpt trace.. dia xleh mandi kolam la...

Iela Fazielah said...

allyyani: itulah.. pakej baik punyer... tp kan serius... ubat klinik panel ni mmg kureng sikit.. tp klinic reddy KL ubat dia byk ori

Iela Fazielah said...

kak Nza: thanks...

Iela Fazielah said...

mamalieyna: tq... ila pun kureng pengalaman bab2 nebulizer ni... tp skrg tau sikit2 la

Farra Dhelina said...

dia ade semput ke kak?

Iela Fazielah said...

farra: dia xde semput... tp kahak tu yg blok pernafasan dia.. mintak jauhkan lah dr penyakit semput/asma ni...

Related Posts with Thumbnails