Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

check list rmh!

salam ari isnin semua....
amacam?? cuti sabtu n ahad??
dpt ke berilex2... mesti bestkan???
aku... mmg xrelex...
sehari sabtu dihabiskan di rmh baru....
ari ahad.. dihabiskan di rikki harga kichen tools & kichen applience..
selain dok nego harga utk buat plaster ceiling & wiring rmh...
dapat lah jugak dok berborak dgn bakal2 jiran kat rmh tu...
sambil tu dptle bertukar2 kuatation Kichen cabinet, grill dan lain2...
mmg seronok tgk org lain yg sama2 excited nak masuk rmh baru ni

satu yg aku rasa best nak msk kat rmh baru aku nnt adalah
kebanyakan pembeli2 PARAGON 202 projek ni semua umor baya2 aku
kalau tua pun xlebih 35 thn kot...
yg muda2 pun beza 2-3 thn je...
dan boleh dikatakan semua yg beli ni 1st house mereka lah
mcm aku gak..

tp yg dah berumor yg beli rmh ni xmain le beli intermidiete lot mcm kami2 org
semua beli corner lot... sbb rmh corner semua pegi 300-400K..
so far... dah byk benda yg aku comfirm nak buat...

antara check list aku kena buat dan spend our $$$ adalah seperti berikut:

1. Grill - Wrough Iron
2. Plaster siling + wiring
3. Piping utk mesin basuh
4. Kichen cabinet ~ Artwoodsdesign
5. Set bilik tidor & build-in cabinet ~ Clarisson Puchong
6. Beli sinki + water tap ~ Houz Depot
7. Beli cooker hood + hobs ~ Tellini (Jusco Equin)
8. Tempah langsir + curtain railing ~ MACY
9. Tinted sliding door + toilet ~ Rike Cool.com.my
10. Lampu + kipas + bulb lampu ~ Houses Ligthing, Puchong
10. Sofa baru ~ Harvey Norman
11. Set dining table ~ Valencia
12. Rak buku ~ Artwoodsdesign
13. TV cabinet + meja kopi ~ Artwoodsdesign + IKEA
14. Kelengkapan bilik syafiqah ~ IKEA
15. Cat + permaidani + lain2 brg2 deco ~ Jotun & Dulux + IKEA
16. Toilet accessories ~ IKEA & Houz Depot

wah.. byk giler aku xbuat lagi... yg dah buat semua aku dah potong tu...
kira punyer kira..aduai.. RM35K pun xcukup beb
KC aku still xconfirm lagi nak amik yg mana punyer kontraktor...
ada harga murah takut workmanship xbagus lak..
nak beli cooker hood pun dlm dilemma...
aku still sdg berkira2 nak pakai cooker hood yg jenis besar atau yg slim punyer


 atau

sbb cost beli dan install cooker hood & sinki je dah cecah RM2000...
pastu ia beri efek kat design kichen kabinet aku nih..

ini hasil lakaran 3D kitchen cabinet yg jiran rmh aku bg...
kira design ni aku sgt suka okeh!
dari lukisan KC aku yg asal terus aku tukar ke design ini..
cuma itu warna n material utk KC ni lain le.. aku amik kaca 3G

er.. cantik tak KC ni...
kalau nak tau cost KC ni + hood + hub + sinki + tap = RM10K - 12K ok

pening beb!!!
masih pening2 lalat lg ni...

**korang jgn lak boring ye... skrg ni mmg mood hanya utk masuk rmh baru je lah ye...

*** to farra (nadra farissa) : do u like this tpye of KC... i like it very much! byk space utk buat keje n b'fast counter can hide mcm2 benda kalau buat 2 layer like this picture.. but.. if u have another design.. do share with me ya! emel me @ ilahfazilah@gmail.com ye.... leh sharing2 idea !

4 comments:

Nana said...

wah banyak nye brg nk kena bli kan xpe slow xlama lagi dapat la tu

Iela Fazielah said...

nana: byk nak kena beli n buat.... xterdaya weh....tu belum lg kemas brg nak pindah.. rasa nak nangis

lydzar said...

saya pun suka kalau kt dapur ada bar mcm tu..sempoi

Iela Fazielah said...

lydzar: akak setuju.. nampak sempoi je...

Related Posts with Thumbnails