Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

tips bw anak2 keluar jalan sorang2 tnpa suami

hehe...
ni nak bg tips.. aku bukan le terror sgt pun
tp aku perasan....ramai yg tanya kat aku
camnelah aku boleh jaga n bawa anak2 aku keluar jalan sorang2...
tnpa suami atau assistant...
emmm.. apakah rahsianye???? jeng..jeng...jeng...meh aku kongsikan
korang dah baca pastu korang decide la sendiri.. sanggup ke x jadi mcm aku yg kuat jalan ni...haha

masa ni gi Parenthood Exibiton kat MV gak... wif syafiqah


ok.. mukadimah dulu...
klau korang dah biasa bc blog aku...
aku suka cerita aku keluar sana sini...
paling best aku selalu keluar sorang2 bw anak gi shopping complex sana sini
xpun gi makan sana sini bertiga je...
dulu masa xde irfan.. berdua jelah kan...

masa ni gi jenjalan ke Midvalley..
bersarapan pg di Dunkin Donat dulu b4 meneruskan operasi


k.. la.. xde rahsia pe pun...
cuma anak2 aku ni mmg ada satu peel yg aku rasa disebbkan peel ni lah aku senang nak buat ape2....
pertama nyer... anak2 aku ni jenis yg sgt pemalu dan takutkan org..
mereka hanya akan berkepit dgn aku n papa dia jelah
lg org pandang atau tegur mereka.. lg mereka takut n berkepit/ peluk aku..
jadi.. kalau korag terjumpa aku... korang boleh tegur aku..
tp korang xyahla tegur anak2 aku dulu... kat 10 - 20 minit dah lama bermesra2.. baru boleh tegur diaorg
jadi.. aku xde problem kalau jln kuar sorang2 risau anak lari @ hilang ntah kemana sbb diaorg sgt takut kat org!!!

kedua... prepare barang yg berkaitan untuk dibawa awal2...
ini sgt2 lah penting.....
brg wajib bawa....
  • pampers & bedak
  • susu yg telah disi dlm bekas kecik ngam2 utk skali bancuh, so kalau jln 4-5 jam perlukan 2 kali susu, prepare 2 bekas la
  • botol susu yg telah diletak air suam siap2... nnt tiba time nak buat susu.. aku hanya perlu ke mana2 kedai mkn cth baskin robin ke, rotiboy ke, delifrance ke, utk mintak air panas sikit
  • air botol berstraw yg berisi air masak utk anak2 minum - wajib bw sbb irfan suka minum dlm botol dia saja
  • sehelai bib dan 2 helai kain lap
  • kalau bw susu EBM - aku bw beg ais berisi susu EBM dlm botol susu dia, termos air panas dan sebiji cawan (utk rendam susu nnt)
so.. korang paham2 jelah kan... bila time minum diaorg aku akan rest la kat mana2.. tp biasanya tempat yg aku suka pergi tu mesti ada tempat persalinan utk bayi.. contoh gi MV ada Jusco, gi OU pun ada Jusco, gi KLCC ada ISETAN, gi JUSCO & ISETAN mmg sure la ada baby changing room/nursery.. so convinient & comfortable!!!

Ketiga....waktu nak gerak mestilah time anak2 dah kenyang... kecuali mmg aku bw diaorg keluar utk gi mkn la... so.. samapi tempat tu terus tuju tempat mkn... kalau nak shopping.. dr rmh dah kenyang... dlm kete pun kena prepare mknn yg diaorg boleh kunyah sepanjang perjalanan supaya ms aku drive diaorg xbising2 n boring. Biasanya aku dah prepare Biskut BISKUAT TiGER & sebotol air Vitagen setiap org.. so, wajib la singgah petronas beli brg2 ni b4 aku drive ke tempat2 yg nak dituju...

Keempat.... barang2 yg aku prepare ms nak bw anak2 jln2 dlm mall... yg paling penting adalah stroller!! kedua adalah baby carrier.. ikut keperluan tempat yg nak dituju... kalau nak gi exibition mcm Mami& Baby Exibition or jln2 kat IKEA ke... baby carrier sgt penting ok... boring dak Irfan kalau asyik kena tolak dlm stroller je.. dan boleh patah pinggang aku kena dukung irfan kalau xde carrier...

ape lagi ye.. Oh ye.. last skali kelima.. ni wajib.. aku ajar anak aku jerit nama aku kalau tetiba dia terhilang dari pandangan kami... dan serius aku xsegan silu jerit nama "SYAFIQAH....OH SYAFIQAH... WHERE R U!!!!! "korang segan.. tu payah la.. aku xleh tolong.. so.. kalau syafiqah tetiba termiss pandangan kat aku dia akan jerit "MAMA.. OH MAMA... MAMA.... WHERE R U???!!!!!!.." hahah... serious.. kekadang kelakar pun ada... bila dah terjerit2.. org pandang.. aku pedulik hape.. janji anak2 xhilang..

oh ye.. baru teringat 1 lagi yg aku suka buat.. pakaikan baju sama kaler.. senang nak cam anak2 aku...


ms gi MV last month

so.. korang dah ready nak bw anak2 jln sorang???? silalah.... xsusah pun... tp kalau anak2 jenis lari sana sini..aku rasa mmg susah kot... mau pengsan dok kejar2 dgn anak.... dan 1 lagi jgn lupa.. korang kena GARANG mcm aku supaya anak dgr cakap ok!! hehe..

sekian tips dari aku...

14 comments:

lydzar said...

bagus tips nih..

saya pulak masa anak sorang dulu, mmg selalu jugak la berdating berdua ke Alamanda. cuma time hadif jarang sgt keluar sendiri. ada pon ajak dorang pegi kedai runcit or 99speedmart jer.. :)

anak dh bertambah ramai kang, mmg takdek la nk buat kerja2 mcm tu dahh..

Iela Fazielah said...

ala biasalah tu lydzar.... akak ni pasal kebosanan dok rmh je... pastu hubby jenis xkisah akak nak kemana2.. tu yg panjang je kaki tu

SyaNa said...

aku pn nak kena try bwk iman jalan sorg2 tanpa assitant
sbb aku kan suke jalan.mana larat nk tggu sume free
time iman kecik lg ni ok la kot.nnt da besar dia bleh jalan xtau la kan

Iela Fazielah said...

betul tu syana: train iman dr kecik mcm aku train irfan.. so bila dia dah besor ni lg senang... jgn kata irfan .. syafiqah dr kecik pun sama aku baut mcm ni.. tu pasal fiqah tu pandai bw diri sbb mama dia yg ajar jln..heheh

alyyani said...

k.ila, mmg sy respect la dgn plan akak ni. harus saya take note so senang nanti kalau nak bejalan sorg kan. part yg anak takut tgk org ramai tu sama. so tak pening diorg lari sana sini. tp bila part serentak merengek tu ada pening sikit. tunggu diorg besar sikit la kan :)

Iela Fazielah said...

alyyani: akak lupa lak part merengek serentak tu.. biasanyer kalau dah dedua buat hal akak dok kat nursery room kat jusco tu seruh dedua baring.. sorg dok dlm stroller, sorang kat kerusi... xjalan memana.. dah dedua ok.. br jln balik.. tp kalaufedup xleh settle.. terus decide balik rmh je.. haha!!!

Intan Inn said...

wahh semua tips tue saya dah prktikan untuk bawak baby saya yg bertiga nie..mmg susahkan tp kenelah bersabar..n yg paling penting pakai baju sama senang nk cari..jerit jer kalau anak tak ada dgn kita nak malu apa dari anak hilanglkan...

mama ilah ada award untuk kamu sila amil di blog intan

mamalieyna said...

haaa siap bg tips ni..hehe..

eina rasanya tak dapek nk praktikkan kot..anak jenis mudah je nak dgn orang, pastu haih..sukar berlari-larikan..penat seeeh.. =P

pepun kagum aa ngn Ilah..hehe..

Iela Fazielah said...

intan inn: hah.. bagus intan.. ada pun kawan yg sama guna tips yg sama.. mmg senjata menjerit tu amatlah berkesan untuk dipakai.. hehe

ada award utk ila??? hehe tq.. nnt i gi jenguk ye.. tq again

Iela Fazielah said...

mamalieyna: xpe.. mcm ila dah ckp.. kalau anak jenis terlalu peramah n susah nak mkn sama ni mmg payah... jgn kata dok berkejar2 dgn anak... tu dah 1... nak soping pun xleh sbb layan kerenah anak je lah jwbnyer

sall said...

betul3. Tips yg sgt3 bagus utk dikongsi bersama. Ko sama lah mcm aku. Kena garang supaya anak kita ikut ckp kita kan.

Farra Dhelina said...

wa tips yg sgt berguna la kak!! tang where r u tu yg best..klaka tp mmg berkesan klu dipraktikkan..

tq sis!!

Iela Fazielah said...

sall: garang paling wajib... maklum le.. anak2 dah pandai sgt skrg.. xyah jerit2.. jengkil mata pun dia tau kita tgh marah tu..

Iela Fazielah said...

farra: hah.. farra pun kena ajar mirza menjerit nama kita... senang sikit.. budak lelaki lg le selalu lari2 n main nyorok2.. kalau xjerit.. mmg xjumpa

Related Posts with Thumbnails