Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cara check defect rumah (progress mahligai impiana 1)

aduh.... skrg ni aku rasa sgt2 penat...
setiap tghari n ptg balik keje terus gi jenguk projek2 yg sedang berlansung di mahligai impiana
td tghari done aku balik rmh lepas abis taklimat aset td..

aku dok tampal defect punyer tempat yg aku xsempat nak tampal aritu..
berpeluh2 wei!!!!

ni antara tempat2 yg aku spot utk dibetulkan


ni pun jiran depan rmh yg ajar...
aku kongsi dgn korang le yg sape2 baru nak msk rmh mcm aku...
cara nak check defect rmh korang ye

1. dapatkan senarai checklist perkara utk dicheck dlm rmh..
leh mintak dr developer atau sesape yg ada
2. korang perlu tandakan tempat defect tu dgn selotape mcm aku buat kat gambar atas tu
3. ambil gamabr tempat defect tersebut
4. pastu korang print gmabr tersebut bersama maklumat tempat defect tu. buat dlm bentuk table ke..
5. hantar kat pemaju

tujuan buat mcm ni supaya senang org kontraktor or pemaju nak review bila dia dtg check defect sbb kita dah tanda

pastu yg kedua....
aku dah tempah kontraktor buat kerja2 plaster...
aku sgt puas ati tgk keje dia utk 1st step ni
belum stat lg keje2 plaster ceiling tu sbb tunggu pemaju buat defect dulu
tp dia dah alas lantai rmh aku utk keje plaster nnt...
bagus sgt...
lepas dia alas dgn canvas ni pastu dia letak papan playwood pulak

tp depan rmh aku ada org buat keje plaster ceiling..
aku kesian tgk tuan rmh tu..
sbb aku rasa cina kontraktor tu tipu dia..
dah la keje buat xkemas,
lantai xalas..
wayar berselirat xtutup pun dgn casing...
tp aku diam jelah...
sempat aku snap gmbar diorg wat keje...
aku harap kontraktor aku nnt xbuat le mcm tu

tgk le... xalas pun..
abis tiles rmh dia ...

wayar berselirat.. pastu beam pun xtutup...

wallahualam... mintak rmh aku nnt ok le...

8 comments:

MamaYatie said...

ilah, saya keja kat co.contractor..
mmg betul apa ilah buat pasal defect tur..amik gambar, kalo bley circle /point betul2 kat defect area tur..n make sure jgn sign defect form selagi dia org tak rectify betul2...

Iela Fazielah said...

tq 4 sharing info mamayatie... sib baik ckp pasal jgn sain dulu... tq again

Zainatul Emelia said...

ilah,

memang betul buat defect tuh..
anyway, you amik contractor mana?
mind sharing...

emi (future jiran)

Iela Fazielah said...

emi... u rmh lot mana ye??
ila amik dgn lee subcon paragon... ila dah pegi tgk keje2 yg dia buat utk rmh2 blok I.. semua kemas... harap dia ok..

Zainatul Emelia said...

I umah lot 60... block D...
oh ye ke... thanks..
kalau pegi tgk umah...
ramai betul contractor datang bagi kad... tak tau nak pilih mana satu...

Iela Fazielah said...

zai: yg nyata, jgn amik dgn contraktor cina YK enterise xsalah.. dia naik viva dan pakai t-shirt warna biru mcm dlm gambar tu.. company dia la yg buat keje xkemas tu... take care ye

nza said...

mmg la kita kena sntiasa pantau...kalu idak depa wat cincai jerrkk......

Iela Fazielah said...

kak nza: betul tu kak....

Related Posts with Thumbnails