Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

anak saya makin kurus n tinggi... kenapa ye??

salam ari isnin semua... puas bercuti 2 hari...
rasa byk aktivit berpaedah dapat buat..
tp yg paling menggembirkan saya bila hubby sporting sgt dlm seminggu ni...
so bila dia sporting.. apa yg kita nak buat dia nak turut serta...
dr menyertai futsal games..ke rmh kwn dia menghadiri jemputan dan seterusnya ke rmh my parent kat Sentul...
walla...

ok.. berbalik pd tajuk...
nape aku tetiba up topik ni>>??
aku sbenarnyer dah lama nak up pun topik ni
tp xdann nak citer..hehe

ok.. mcm ni...bila org tgk anak2 aku... semua org akan tanya..
bape umor Syafiqah??? bape umor irfan??
then aku jwb.. syafiqah br 5thn.. irfan br 2 tahun...
org mcm xcaya?? then tanya.. iye ke??? nape syafiqah mcm umor 8 thn je..
tinggi nyer... kurusnyer...

tak pun kalau jumpa kwn2 lama
mcm smlam pergi kenduri rmh kwn lama....
rasanyer dah 2 thn xjumpa...biasalakan.. kalau xde jemputan doa selamat ke..
bday party ke.. mmg xjumpa...
pastu semua terkejut.. eh.. ni syafiqah kan?? dulu yg kecik2 tembam tu kan..
nape makin kurus?? tinggi pulak tu??


aku??? just tersenyum.. paling kuat aku selalu ckp...
"oo... ikut papa dia la tinggi..."
tp kalau org tanya nape jd kurus...aku ckp "sbb dia makin aktif n makan memilih"

serius... aku akui..mmg syafiqah kuat memilih mknn...
mknn ruji dia.. nasi + sup atau mee sup dan roti
mmg kuah yg dia mkn cuma sup/tomyam/kari yg xpedas..
tp ada 1 perkara lg yg aku buat adalah...
aku  mmg kawal pemakanan anak2 aku...termasuk irfan...
irfan kaki makan... semua benda dia telan.. xmcm syafiqah yg sangat2 memilih makanan
camne aku kawal pemakanan diaorg??
nape aku kena kawal pemakanan diaorg...??
biar aku bg tau ek...

pertama: family aku ada history berbadan besar...
semua besar2.. tp kami sihat2... just obes je...
korang leh tgk kat sidemenu blog aku ni...
my mom, my sis, my dad...kecuali adik lelaki aku je yg slim
so... wpun my mom n my sis debob2 kedebum cam tu... kami xde panyakit 3 serangkai tau
ape panyakit 3 serangkai?? ~ kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung...
alhamdulillah xde..

tp aku risau kalau anak2 aku pun leh jd obes...
tambahan pulak papa dia pun ber badan obes...
sgt2 la menakutkan....!tp family papa dia xbeso2 mcm family aku
tp hubby aku jd obes mungkin sbb dia bayi prem kot.. masa kecik2 lahir underweight...
dah besar jd overweight :P/..aku agak la

jd... cara aku kawal adalah dgn mengehadkan jumlah pengambilan mknn setiap kali waktu mkn
contoh : sarapan pagi mkn nasi lemak
syafiqah n irfan hanya boleh mkn setengah bungkus nasi setiap org...
sbb dia org kecil n perut kecik
kalau org dewasa mkn sebungkus.. xkan budak kecik mkn sebungkuskan??
tu logiknyer...
pastu cukup setakat nasi lemak n segelas susu... utk pagi itu..

mkn tghari: br aku bg nasi dgn sup ikan/ayam+ sayur  dan air or kalau xmasak bl la nasi ayam ke..
portion sama.... nasi 1 bungkus mkn 2 org dgn ayam n sup dan sayur
dalam waktu sela antara sarapan n mkn tghari
br aku bg diaorg coklat sikit ke.. or teringin nak mkn kopok bang seketul dua or calcium..or cekodok
tp nak mkn semua benda skali gus byk2... mintak mahap!aku xbg...

kalau kat opis aku bwk syafiqah or irfan...kekadang aku blk lewat aku terpaksa bw syafiqah keje skali
kakak2 opis aku selalu tegur kata aku sekat mkn anak...
diaorg sgt2 la risau... tp aku buat dek..
alasan.. sama... aku risau diaorg obes..
contoh la kan... aku nak ot means aku akan stayback kat opis smpai jam 9mlm
so aku dah siap2 beli mkn mlm utk syafiqah..
katakan aku kasi dia mkn jam 7 mlm sbb kat taska ABIM last mkn jam 5 ptg... mkn kuih muih mcm tu..
syafiqah mkn nasi n lauk... pastu kira enaf la pada ku...
bila org offer nak kasi dia mkn kuihla.. biskut la..
aku mmg xbg... setakat jamah 1 keping biskut ok...tp nak mkn byk2... aku xkasi..

now.. berat syafiqah 20-22kg dgn tinggi 115cm pada umor 5tahun 2 bln...
pada ku berat ideal la..

same goes to irfan... tinggi 85cm  dgn berat 12kg..
 cuma irfan berbadan agak chubby n berperut buncit

itu xku xtau apesal..
syafiqah ms kecik2 pun mcm irfan...
perut buncit tp badan chubby... hehe

syafiqah umor 2 thn pergi aquaria

1 lagi rahsia aku selalu kasi mereka mkn utk tingi adalah aku every month akan blkan mereka CALCIYUM


pada ku byk kelebihan CALCIYUM ni..pun cara mkn sama...
1 hari 1 pek je... xleh lebih2...
terpengaruh dgn iklan pun mungkin jugak... tp mcm berkesan je
selain rajin suruh diaorg bergayut n kayuh basikal..haha..serius korang.. berkesan!
pastu kan aku bernasib baik sbb anak2 aku jenis dgr cakap n xpandai nak memberontak..
even nak mkn benda dlm peti sejuk pun mesti nak minta kebenaran...
tu pasal aku leh kawal nak bg anak mkn calciyumor jajan ni 
sbb pernah skali syafiqah pandai2 buat air kordial sendiri....
aku mengamuk.. sbb tumpah2.... berselerak n sgt manis...
lepas tu terus dia xberani nak buat pape kecuali mintak kebenaran...

pada korang dasat tak stail aku jg anak2???
mungkin agak dasat n sgt mengongkong.. tp alhamdulillah... pd ku berkesan...
aku xhadapi msalah anak2 gemok n pendek or kurus tp xcukup zat
juga anak2 yg kuat memberontak n suka curi mknn or mcm budak xcukup mkn sbb diaorg cukup mkn...
sbb aku sgt menjaga waktu mkn diaorg
juga xpernah nak halang diaorg nak mkn jajan asalkan gigi sentiasa gosok n minum byk air
cuma jajan tu bkn la tiap2 hari... skali skala la...

ok.. abis panjang lebar aku citer arini...
tp tula... kekadang xleh nak ckp jugak...
kekadang org selalu ckp perkembangan anak2 ikut keterunan la..
cth.. pa& ma diaorg kurus... mkn byk... tp kecik jugak..
mungkin sbb metabolisma tinggi kot...
kawal mkn tp gemok pun xleh nak ckp...

yg penting... ape aku nampak... mcm aku diet skrg ni
slagi korang mkn pada waktu mkn yg ditetapkan dgn amaun mkn yg  mencukupi
korang xkan rasa lapar dlm sela waktu mkn yg berikut
dan korang xkan mkn byk sbb korang xrs keperluan nak mkn byk sbb badan cukup tenaga dan sumber..

sekian... info kesihatan dr aku..hehe
tq 4 reading ye kengkawan... 

13 comments:

- dieyana - said...

syafiqah tinggi-keturunan jugak kot ek..anak2 diana rendah2 jek, sbb mak ayah dia rendah..hihkhihk... iman pun suka mkc clsiyum tu, tapi tk tinggi2 hihkhihk...

mummy_ayu said...

Ian & Iris pun suka makan calcium tu....kira jajan yg bagus la...
jajan lain pun makan gak..and yes...rajin berus gigi..so gigi diaorg ok jer...

alyyani said...

bagus akak control makan anak2 dr kecik. kalau dah obes susah nak kembalikan ke asal kan. harus sy contohi ni. calciyum eh? nak beli gak la sebab nia nak 3 tahun tinggi baru 86cm. antara yg terendang gak among her friends. huhu...

♥MiZz-siHa♥ said...

amie pon suke mkn calcium tu...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

sama cam balqis la, orang siap tanya tak bagi makan ke?walhal badan dia memang tecik ikut papanya, tak pe janji sihat tol tak

anita said...

eceli klu syafiqah dah tinggi lebih usia dia, mmgpun khasiat mkn dia lbh dari mencukupi. tak nampak kuruspun, jus ok je. as long tak selalu jatuh sakit, anak dah sihat ler tu. once perut dah buncit masa kecik, nanti besar senang nak spare tayar, anak pompuan lagi, so kena take care skang

irfan, can see ler, still ada glow EBM kan, apa nak risau, semua backup vitamin dah ada, isi perut dgn carbo dan protein secukupnya, beres.

biasaler , anak kita, kita yg kena tau whats best walaupun others mean well kan.

Iela Fazielah said...

DIEYANA: mungkin la syafiqah ikut belah papa dia.. kalau ikut belah ila.. semua rendang2...hehe

Iela Fazielah said...

ayu: betul.. jajan yg bagus adalah calciyum tu... tp kena rajin berus gigi lepas mkn jajan

Iela Fazielah said...

alyyani: cubalah mkn calciyum tu... mudah2an tinggi... tp kena rajin suruh nia bergayut.. lg cepat tinggi

Iela Fazielah said...

miss-Siha: mmg sedap kan calciyum tu...

Dilla Ady said...

sori kak lame tak jenguk sini...

wahhhh...dasat jugak ye akak kontrol pemakanan diorang..tpi ade btulnye jugak tu kak, cam dilla pun risau kot anak2 nanti gemuk..kite penha gemuk, kite tau la kan seksa ke tak nk jadi kurus tu..kalu tak ditekankan sekarang sampai besar la diorang gemuk...

cam dilla, dak acha tak brape makan nasik, die kuat nyusu jek..so, tak la brape risau sgt ngan keadaan tu..

MamaYatie said...

fiqah sama tinggi ngan nurin tp nurin tak smp 20kg..kategori memilih makan juga nurin tur..

Iela Fazielah said...

dilla: tu la..lama xsinggah..hehe.. tula... bila kita sendiri dah rasa jd gemuk susah nak turun.. mmg tau.. mcm akak adik2 akak smua boleh tahan.. skrg dah besor.. nak kurus balik..mmg payah la

Related Posts with Thumbnails