Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Cuti & Mengecat....

Salam hari Rabu uolls semua....
wah.... lama cuti ek???
mesti mcm2 aktiviti dpt buatkan???
same like me...
4 hari cuti2 Malaysia tanpa kemana2...
tp sgt2 bermakna sbb mmg menggunakan sepenuhnya cuti2 malaysia utk buat 1 kerja ni
tp bkn la the whole 4 days tu...
just 2 hari je..
lg  hari lg tu ada gi 1 program ni n smlm wesak day just berehat2 kat rmh je

ok.... terus nak citer kat sini...
mcm dah mention kat tajuk tu... CUTI & MENGECAT...
yess... i mengecat u....
bkn mengecat dinding or pagar or perabot..
tp mengecat pintu ye.... iye.. pintu sebanyak 5 bijik...
ulang balik.... 5 BIJIK..... sgt banyak ye kakak2 sekalian...
smapai naik lembik la aku laki bini mengerjakan pintu2 tu...

owh.. ada tanya... nape aku kena cat pulak???
saje tukar kaler pintu rumah sediaada ke??
or beli pintu baru sambil2 nak save budget tu pasal cat sendiri ke???
nop...nop..nop....

alkisah dia mcm ni...
my MIL dgn baik hatinyer telah memberikan 5 bijik pintu solid nyatoh kat anaknyer (my hubby ler)
atas permintaan anaknyer yg dikasihi memandangkan my MIL telah menggantikan semua pintu rmhnyer yg baru... tq ibu n bapak mertuaku..... :D
kenapa kami amik pintu rmh ibu tu adalah kerana pintu2 tersebut masih elok n cantik + baru (beli thn 2007)
sebb lain sbb pintu rmh sediada ni just pintu biasa yg hollow tu je...
oleh yg demikian... kami sgt2 bertuah la dpt pintu tu...

memandangkan kaler asal pintu tu warna brown gelap (2 bijik) & biru terquoise (3 biji), 
maka... kami terpaksa la tukar kalernyer...
tambahan pulak pintu besar sikit dar saiz kat rmh kitaorg ni...
jadinyer.. last week kami panggil bro Mazuan dr AWD utk upah dia potong pintu tu
skali bayar dgn upah pasang skali (cabut pintu lama dan tukar tombol)...
kerja2 ni berlansung jumaat lepas...
that2 y jumaat lepas xde n3 sbb aku off ptg skali dgn problem kat blogger kan..tu yg xdpt nak update tu...
hehe

 ni pintu pertama yg telah berjaya di tukar.... 
tukar pintu dapur dulu...

 ni pulak pintu bilik ke 2 ditukar... pintu bilik bawah 
dlm gambar adalah tokey AWD n anak buah dia tgh pasang tombol pintu...
abaikan rupa bilik ai yg xcun tu....hehe
mmg penat kerja menggantikan kan pintu kan...
bro Mazuan dtg dari jam 3ptg... abis pasang n buat lubang br utk tombol pintu utk kelima2 pintu...
jam 6.30 baru abis.... tq ea bang mazuan...

 lepas pintu siap dipasang...
ari ahad baru la projek mengecat pintu dimulakan memandangkan  ari sabtu br dann nak gi bl cat..
so ..ni lah  antara bukti2 aku dok tlg hubby mengecat...
 jgn tak tau... mmg penat kerje mengecat ni ye...
sbb nyer.. kami perlu  menggosok pintu ni utk buang cat lama..
lepastu baru cat undercoat... lepas tu gosok balik..

 pintu baru cat undercoat

pastu baru cat ke warna sebenar...
spatutnyer kena undercoat 2 kali br cantik..tp buat skali pun mcm nak muntah dah...
so.. ari ahad kami dpt mengerjakan 2 pintu sahaja..... dr jam 10 pagi..
n kerja berakhir jam 8 mlm ye... campur tolak tunggu pintu kering baru leh cat lg..
mmg penat giler la...

lepas siap...
inilah rupa pintu yg dah cantik berseri lepas di cat ke warna rasmi tema rmh.
warna putih


pastu ari isnin...sambung cuti utk operasi mengecat pintu2 bilik atas pulak
utk hari isnin..kerja2 berjalan sgt heaven...
sbb nyer.. tentera 2 org yg kecik tu xde... telah dihantar ke taska n syafiqah sekolah...
kalau nak tau... hari ahad tu...mmg xleh control budak 2 org tu..
br cat sikit.. diaorg main pintu... abis cat2 penuh kat tgn n kaki diaorg...
hehe

ok... pintu atas.. saja tukar kaler 
pintu lama ( pintu murah paragon) warna asal putih...
kunun nak kasi sama kaler mcm kaler lantai
so...kami transpom ke kaler kuning cair
selepas seharian mengecat...
tada.... inilah hasilnyer...
ketua mengecat sedang tunjuk skill...wakaka...

 
bila dah siap.. nyesal pulak amik kaler kuning cair ni...
xcun la pulak....
rasa cam nak cat balik kaler hitam dan oren la pulak mcm kaler tema family hall 
well.... yg penting.. dah siap....huhu.... tobat weh

serius korang.... mmg keje mengecat pintu ni remehla...
aku salute tukang cat pintu ni..
n no wonder... kalau korang bl pintu solid nyatoh camni murah giler..
dlm rm180 sebijik xsalah yg gred B mcm tu..
tp bila dah siap gosok n cat harga pintu ni boleh jd Rm450 sebijik...
camni pun..kami bersyukur...
dlm modal rm500 dan sedikit usaha... kami dpt 5 bijik pintu solid yg cun...
shukran sekali lg kepada my Parent In Law sbb bg pintu tu...
wallawei!.....

9 comments:

lydzar said...

1st time saya dengar hadiah berupa 'pintu' hehehe!! cat pintu tu tak berbau ke kak? saya paling allergic la ngn bau cat, rasa nk muntah jer

Nadra Farissa said...

ya allah... rajin nyer.. ilah.. btw.. love the new doors!!! pengsan kan kalo nk cat.. huhuhu.. mmg penat.. sebab kat miri dulu i pun ngecat pintu.. baru satu rase nk pengsan sudah!!!

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah bestnya, kita suka ngecat ni, dulu rumah mama kita kita yang tukang cat satu rumah tu, caya tak?

mummy_ayu said...

wah..ok gak, ada aktiviti yg boleh dilayan...me..gie tgk umah baru....tak sabar nak pindah, nak deco..wah..

Iela Fazielah said...

lydzar: bkn la hadiah pun...cuma ibu bg free... beruntung rasanyer.. hadiah sebenar dr ibu peti sejuk kaca tu...

pasal bau.. jgn citer...3 mlm tido terpaksa buka tingkap sbb samapi 1 tahap k ila mmg dah pening2 n muntah2 pasal xtahan bau cat

Iela Fazielah said...

nadra farissa: tq.... mmg xtahan dgn bau cat... nak bl cat dulux mahal sgt.. pakai la cat gred B... tau jelah bau dia mcm mana kan.... tp bkn fengsan lg dah... mmg lembik longlai la.... hari smlm tido sepanjang hari sbb penat nak cover cat 2 hari tu..haha

Iela Fazielah said...

anje: cat dinding dgn cat pintu sgt berbeza.. serius rasa penat tu lain sgt sbb keje cat pintu sgt2 leceh berbanding cat dinding

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: cepatlah reviel pasal rmh u.... xsabar gak nak tgk ni

irmafittaputri said...

kak ilah...nak tanya... cat undercoat tu camne ek? ni cat putih brand apa...heheheeh ade ingat ka? kita nk cat hall divider en hubby br buat...nak pi survey cat kayu...

Related Posts with Thumbnails