Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

MGTT test.....

hari jumaat lepas...
seperti yg telah diarahkan oleh Doc kat Hosp. Putrayaja...
dan jugak...lepas check up kat PK Seri Kembangan ari rabu lepas...
disbbkan berat naik mendadak...
kenalah buat MGTT test ni
tp aku naik confuse...
ada org tulis MGGT... doc tulis MGTT...
makna dia pun aku kurang arif...
tp test ni nak tgk kadar gula dlm darah kot ada kencing manis ke..

ok... atas permintaan aku sendiri...
aku nak buat kat opis aku ni je..kat PKU...
sbbnyer... kat PKU air gula dia ada perisa ok...
leh request lg nak perisa oren ke... anggur ke..tp perisa original mmg aku reject la..

test ni aku buat ari jumaat aritu..
kebetulan mlm nnt ada dinner opis hubby...
baik aku check b4 gi dinner...nnt kang test teruk...
pastu awak gi mkn kaw2...bahaya lak..

nak test kekdah dia pada yg xpernah merasa minum air gula ni ...
meh aku citer ye...

1st..... korang kena posa dulu dr mlm sebelumnyer..
stat dr jam 10 mlm ye...samapi hari korang abis buat test ni...

2nd... pepagi dlm keadaan posa... gi lah ke klinik...
prosedur nyer kena amik darah sebelum minum air gula...
masa amik darah.... sib baik urat senang cari...




3rd ...lepas amik darah...
br la gi munum air gula...
ni air aku ye... perisa oren...sedap beb...

serius korang br pes time aku rasa perisa oren ni..
dulu ms ngandung irfan kena minum jugak...minum perisa anggur..
tp still terasa gula xsedap tu...
minum perisa oren ni sedap giler.. rasa msm2...

tp lepas minum tu cepat2 aku bilas dgn air kosong 1 gelass...
lepas tu... kejap2 sedawa rasa glukos.. mmg mcm nak muntah..tp nasib baik ok...
yg penting.. jgn muntah depan budak lab cukup....
kalau muntah ms minum tu... wajib kena ulang minum semula tau...

4rd....lepas tu kena tunggu 2 jam...still xleh makan....
lepas 2 jam... dtg balik utk amik darah lagi....

akhirnyer.... lepas kuar result.. inilah result MGTT test aku


tgk result...
sebelum test FBS (Fasting Blood Sugar) = 4.7
lepas minum glukos = 4.8

ala.... beza 0.1 je...
keputusannyer... sgt2 normal.....xde problem..
kenaikan berat badan cuma sbb mkn byk...haha...
seronoknyer

6 comments:

sumysya said...

bkn ke lepas minum glukos tu x leh minum air biasa??

Iela Fazielah said...

boleh.... tp sikit je... dah 3 kali ngandung ila buat... doc ckp boleh je... kalau x.. mmg muntah ooo.....

Fina said...

salam kak iela,

masa kita pregnant pun ada wat test ni..tp doc panggil OGTT- Oral Glucose Tolerance Test.

MGTT tu M____ Glucose Tolerance Test la kot..hehehe..
kita pun minum air masak lepas minum air gula tu..

Iela Fazielah said...

FINA: kalau xminum air gula tu...mmg xtahan la..rasa loya

Dilla Ady said...

ngelatnye kak...huhuhu...dulu time dilla, rase original, lepas minum terus sakit kepala, berdenyut2..


mintak2 esok2 kalu ade rezki preggy lagi, kena wat test ni misi bagi option nk perisa ape..

Iela Fazielah said...

DILLA: aah..ngelat... kita kena pandai.. haha..

Related Posts with Thumbnails