Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kembali ke sekolah ABIM semula

hmmm....ape cer????
kisahnyer...kalau bc n3 aku pasal ni..
aku mention aku pindahkan syfiqah utk daycare ptg dr ABIM ke Lil Caliph
yess.... mmg aku pindahkan syafiqah ke Lil Caliph tu..
eceli hati ni mmg berbelah bagi memula nak pindahkan ke Lil Caliph ni..
tp tulah.. mcm dah bg tau dlm n3 tu...
kena pindah pasal kes nak bersalin nnt...

nak jadi cerita... harini 31hb Januari....
genab sebulan syafiqah ber "daycare" di Taska Lil Caliph..
n serius.. aku xbape puas hati dgn servis yg syafiqah terima...
servis tang mana tu???
ok... ada byk... biar cerita satu2 lah...

Pertama: Tenaga Kerja - teacher dia lah..
so far.. teacher semua ok... baik2 belaka... take care... 
bab ni aku xde complain.. semua ok....

Kedua: keadaan sekolah
eceli keadaan sekolah dia ni dr syfqah umor 5 thn dulu aku dah reject..
tp thn ni aku register jugak bila dtg tu diaorg tgh reno tmbah area..
rupanyer tmabah utk ruang mkn kat luar je
serius aku ckp... rmh dia corner lot tp xextend langsung...
bilik ada 3 je..toilet pun ada 3 je...
tp pelajar hampir 60 - 80 org ok....
korang bygkanlah bape byk budak yg ada...
tp aku xkisah sbb syfqah xskolah kat sini.. dia just dtg ptg utk daycare...
tp still xselesa.... kalau budak pg ada yg balik rmh...
ptg tu budak yg ada di Lil Caliph ni jejak 50 org jugak la...
still ramai... yedak??? 
tp syafiqah kata ok.. aku ok lagi la....

Ketiga: Harga Yuran & Silibus...
faktor ni lah yg buat aku rasa.... AKU NAK PINDAHKAN SYAFIQAH SEMULA KE ABIM...
huhuhuhuu...
kenapa??? ok..aku ada mention kat n3 lama tu...
yuran daycare syafiqah di Lil Caliph mmg sgt2 mahal berbanding ABIM..
iaitu RM200 ok... dulu ABIM cuma RM150 sahajo....
aku xkisah la nak byr lebihan RM50 tu... 
sbb aku anggap silibus ptg syfiqah bljr tu berbaloi la dgn bayaran ye nanti...

then.... every day bila jemput syfiqah blk sekolah ptg2...
dia bau sgt busuk...sbb berpeluh giler2... byk main budak ni
aku tanya apa yg dia blajar dr 3/1/2012 aku antar smapai la ke 30/1/2012 aku antar dia ke sini

nak tau apa dia ckp...???
rutin dia setiap hari :
>>>>>>balik Tadika HO tukar baju
>>>>>>pastu makan tghari 
>>>>>>pastu terus ngaji IQRA...
>>>>>>pastu tido.....
>>>>>>pastu bgn tido terus mandi (cikgu mandikan sbb toilet ada 3 n budak ramai)
>>>>>>pastu solat 
>>>>>>pastu main smapai aku jemput dia balik jam 5.30 /6ptg..

so..biar aku ulang.... aku bayar RM200... syfiqah ngaji IQRA sahaja & solat sekali, mkn pun lunch je... ptg ada kuih dia ckp... itu saje..... yg syafiqah dpt dgn byrn RM200 tu ok...

ni pulak rutin kalau syafiqah dok kat ABIM... harga RM150 je aku byr..
>>>>>>balik Tadika HO tukar baju
>>>>>>pastu makan tgahari, solat zohor & tido
>>>>>>jam 3 bangun mandi (mandi sendiri sbb kat ABIM ada 7 buah tandas n budak pun xramai)
>>>>>>lepas mandi pakai baju sekolah (bj kurung sekolah kaler putih n kain kaler Unggu, tudung putih - mcm pengawas sekolah agama)
>>>>>>lepas tu dia akan belajar ikut silibus samaada Bacaan Jawi, tulisan Jawi, Bahasa Arab & hafazan (silibus belajar ikut hari la...)
>>>>>>lepas tu bacaan Qiraati (kat ABIM bc Qiraati)
>>>>>>lepas belajar Solat Asar beramai2... (kelas bermula jam 3.30 smpai 5ptg)
>>>>>>selesai solat minum ptg dan br main 

so..korang tgk beza antara ABIM & Lil Caliph... apakah pengisian yg Syafiqah dpt dok kat Lil Caliph berbanding ABIM... oh.. jauh beza ye... aku rasa berbaloi aku byr kat ABIM... at least syafiqah belajar agama... tau lah bila ckp Isnani ape.. kursiyon tu ape.... 

Ya Allah.. aku rasa menyesal pulak.. tp xpe..@ least aku amik pengajaran..
setiap tempat tu ada kelebihan dan kelemahan masing2...
lepas aku bincang2 balik dgn hubby...
 dia reda dgn keputusan aku utk pindahkan semula syafiqah ke ABIM
smlm balik keje aku jemput syfiqah dr Lil Caliph...
aku tanya balik kat teacher lil Caliph apa syfiqah belajar ari smlm...
sama rutin dia...just bc iqra je pastu main.... sedih aku dgr..

then.. aku terus pecut ke ABIM..jumpa ustazah syafiqah...
borak balik dgn diaorg... aku rasa oh... apa yg aku buat ni...???
cuma kat ABIM aku perlu bl buku latihan dan buku kerja utk syfiqah.. kos baru RM 70 pun
berbanding dgn Lil Caliph yg mmg ckp xperlu bl pape.. rupanyer mmg xbeljar pe pun...

smlm balik tu... terus singgah jusco gi butik SWAN (ala yg jual beg skolah tu)
beli selai bj kurung sekolah baru utk syfiqah... tudung ada spare lg 1 helai..
kain lama leh pakai lg.. tp nak tempah lg selai...

so arini... genap 31 hb Januari 2012... 
ptg ni jemput syaifqah aku akan say bye2 to teacher2 Lil Caliph yg dah jaga Syafiqah selama 1 bln
servis ok... cuma bab pengajaran berbanding bayaran yg dibayar tu aku rasa xsepadan...
aku rasa sgt sia2 bila aku xdpt beri yg terbaik utk syfiqah...

itulah cerita dia...... oh ye... pasal bersalin nnt bln 3 & 4 nnt...
kami sanggup byr ot selama 2 bln....
sbbnyer.... OT di Lil Caliph bermula 5.30 ptg - RM5 sejam..
tp OT di ABIM bermula 6ptg - RM3.50 sejam je... 

aku rasa masih berbaloi byr utk apa yg syafiqah belajar dr byr mahal2 tp xdpt pe...huhu

28 comments:

mummy_ayu said...

wah..jauh beza ..better antar ABIM..banyak dia leh belajar..

lydzar said...

ermm Lil Caliph ni yang macam Fadh buat gak ke kak? ermmm mmg macam nothing je belajar time petang. maybe dorang lebih fokus pada silibus utk sesi pagi kot kan

zailamohamad said...

aku pon selalu pening kepala ngan nursery anak2 aku ni..bayar mahal tp pengisian takde..naseb dekat ngan opis aje..huhuhuhu

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: itu pasallah ila tukar balik ke Abim

Iela Fazielah said...

lydzar: aah..mcm wife fadzli buat.. akak rasa la.. diaorg lebih tekankan silibus sekolah pg je

Iela Fazielah said...

zaila: itulah yg memeningkan kepala kita ni.. payah nak buat keputusan....

sall said...

Jgn pening2, yg penting apa saja keputusan yang kita buat adalah yang terbaik utk anak2 kita dan jimat kos keluarga k.

akk tag iela

alyyani said...

ISH LAIN BENAU PENGAJARAN DGN PENJAGAAN NYE KAK. BUKAN LITTLE CALIPH ADA BRANDING DIA SENDIRI KE? ISH, TAK SANGKA. NASIB LAH AKAK OBSERVE CEPAT..

.:nhalilah:. said...

takpe la.. susah sket tp benefit dia byk...

Iela Fazielah said...

alyyani: akak rasa lah kan... bak kata momma lydzar... maybe silibus utama dia tu hanya diajar pd sebelah pagi je...

akak bkn pe... kalau rasa xnagajr ptg tu, stakat nak ngaji iqra je... nape la mesti nak caj mahal2... spatutnyer Rm120 pun dah enaf.. ni x.. bayarnyer mahal.. tp pengisian xde... frust la... kalau amik Lil Caliph fullday br byr RM300... so.. sesi pengajaran pg tu nilai dia cuma RM100 jelah?? murah giler... xberbaloi dgn sesi daycare ptg

Sidratul Muntaha said...

aku dulu belajo dari umur 5 thun kat abim smpai abis tadika.
fardhu ain semua complete
suroh2 lazim aku abis hapal semua masam umur 5 thun jugak
sgt2 bgus sbb mengaji dia ajo teknik al baghdadi dgn talaqqi
totally rasanya abim lagi bagus compare dari mana2 francais yg ade skrg.

MamaYatie said...

ila,bukan nak cakap apa..tp kalo kita nakkan anak belajar kat kelas agama, kat abim & pasti mmg still the best..tp tu la, kami duk tengah h/way ni non hado...sedih!! bukan 1st time ni dengar org komplen pasal pembelajaran kat little caliph..hr kawan pun ada komplen..elok sngtlah ila pindahkan fiqah...

tadika nurin waktu sesi sekolah ok, tp time cuti sekolah hjg thn mmg failed sbb cikgu semua pegi kursus..cikgu yg ada hanyalah cikgu taska..tak berbaloi bayor RM310 sebulan...huhu

Iela Fazielah said...

sidratul Muntaha: setuju...sgt2 setuju!

Iela Fazielah said...

MamaYatie: itulah... nasib baik ila sedar awal... bersyukur... tp kalau aritu register Lil Caliph ni kena byr benda lain.. mmg stay la jugak... sib baik byr register je RM50... tp ada byk complen ek??? isyh..seram pulak dgr...

HS said...

Salam, saya Hamdan Salleh, suami kepada puan waffa, pengusaha lc sri serdang. AlhamduliLlah, dalam kesempatan ini ingin kongsikan pendapat saya.
pertama sekali, lc program is integrated program. jadi kelas dari pagi tu dah comprehensively cover syllabus (membaca, mengira, menulis, art & craft, etc) kementerian pelajaran (pra-sekolah) dan pelajaran deeniyah. Qiraati, Hafalan, jawi dan praktikal solat. Semua ini dah cover waktu pagi.
Keduanya, daycare ni cuma an extended service sahaja. since the kids are with us, kita ulangkaji dan tambah exercise reading, hafalan dan praktikal solat, yang mereka dah buat pun pagi tadi. Jadi kalau ada yang nak hantar day care sahaja dan expect proper class macam sesi pagi, memang tak sesuailah sebenarnya.
Ketiganya, tentang yuran. sesi pagi rm 180. day care rm300. So day care for lc kids is only rm120 (which include lunch dan minum petang). Overtime rm5 adalah untuk cikgu yang kena duty overtime sepenuhnya. Kenapa kalau day care sahaja rm200? kalau disamakan juga rm120, tak delah istimewanya lc kids yang dok ngan lc kindie dari pagi.
apapun, saya tidak bermaksud nak defend lc kalau ada kelemahan disana sini. pada saya semua tadika islam adalah baik, bergantunglah kepada ibubapa untuk memilih. komplen adalah lumrah, kalau kita buat service bsns..:)

HS said...

Cuma saya nak tambah sikit lagi. Integrated program kat lc ni satu program bersepadu yang cuba di lakukan oleh kementerian sekarang. Sekolah persendirian seperti al amin, hirak, ibn khaldun, adni, sri aisyah, khalifah method school, (malah lc ada sekolah bersepadu sendiri di shah alam)telah lama mengamalkan pembelajaran bersepadu ini. Bersepadu yakni tidak memisahkan pelajaran academic/material/dunia dengan pelajaran agama.
Kita nak generasi anak-anak kita nanti jadi doktor atau engineer, dan mereka juga hafiz quran dan faham bab-bab agama. Kedua-dua bidang mereka ahli. Dan mereka ni lahir dari institusi pembelajaran yang satu. sebab itu ujud UIA, USIM, KUIN, KUIS dan sebagainya.
Balik pada sekolah bersepadu tadi, sekolah nya sikit dan tempat pun terhad. Nak masuk kena ambil exam dan interview (anak dan parent). So far anak tadika lc yang ambil exam ramai yang berjaya kalau tak semua, alhamduliLlah.
sori terpromo pulak last line ni..

Nor Ilyani said...

sy skg ni bru tgh cari2 tadika untuk anak sy..next year 4 tahun...mmg pilihan LC tp bila ada yg citer mcm ni rasa mcm tk jd lah plk

Noraihan Noordin said...

Tq for this entry. Tidak salah pilihan saya untuk tukarkan anak. Tahun ini students 100 orang. Hantar 2 bulan sahaja sampai ptg dengan jumlah 300 lebih. Lepas tu ank komen panas..petang tidur..tengok kartun...then htr separuh hari...no day care...bila kita komen..kita akan diarahkan tukar sekolah...

Noraihan Noordin said...

Tidal semua Lc teruk tapi gor my first experience adalah teruk. Communication teruk. Ibu bapa x boleh bunyi hon walaupun kita rasa wajar bunyi hon kalau kereta depan dah macsm tak betul. Kita x boleh berjawab dengan guru..walaupun guru mulakan dulu. Kn cerira dkt oengetus...ibarat kalau air panas tumpah..senyap je ye..jangan nanggis dulu..sampai hospital baru cerita. Complain...you akan di black list..huhu...sangat teruk dan tidak profesional sebagai pengasas islam katanya

Babycute Blossom said...

Salam dear, nak tanya now how was it? i mean your daughter bila dah dua tahun lah kan sekolah kat abim ni? ok tak?

And dia mula sekolah dari pukul berapa until pukul berapa ye?

Idah said...

Pengalaman saya menghantar anak ke LC dari umur 4 tahun. telah berpindah 2 LC atas sebab tempat kerja yang jauh. Setiap LC berbeza pendekatan.

Sebelum ini hantar anak di LC jalan pegawai alaor setar. sangat bagus, anak dah boleh membaca seawal umur 4 tahun, mengira, menghafal surah lazim.

Bila berpindah di LC langgar amat mengecewakan. Prestasi anak semakin lemah kerana pengurusan yang lemah. Pengurusan wujudkan whats app familly LC untuk ibu bapa tahu perkembangan anak tapi yang masuk whats app pertanyaan yang tak penting dari segelintir parents (tanya anak makan banyak ke tak?, minta teacher betulkan tudung anak yang senget, mood anak baik ke tak dll yang amat tak patut dijawab oleh teacher waktu sesi pembelajaran).

Saya pernah tegur pengurusan LC tersebut kerana LC sibuk mejawab whats app waktu belajar dari 9-12tgh. klu nak jawab pun biarlah lepas waktu belajar. Pengurus jawab ada 2 oang teacher untuk satu kelas, jadi bila sorang teacher jawab wahats app ada teacher yang mengajar. KECEWA saya dengar... Patutlah prestasi anak saya semakin merosot.

daliyana said...

Pengurusan lc memang teruk..saya setuju ngan puan noraihan. Baru je kena.betol bila kita komplen suh kita tuka sekolah.ni lc sg besi

daliyana said...

Pengurusan lc memang teruk..saya setuju ngan puan noraihan. Baru je kena.betol bila kita komplen suh kita tuka sekolah.ni lc sg besi

Mama Qist said...

Tak semua LC mcm tu, ank sy pun LC taman dagang, semuanya ok, improve banyak dari dia sekolah kat pasti. Sylibus LC teratur, tak paksa budak tu klu blm catch up pelajaran, dorg akan ajar smpi budak tu pandai..IMHO.

fu ad said...

Bagus n3 ni..dulu di manjung sy hantar anak di pusat pengajian balqis dan al ummah.. bila di shah alam hantar kr LC sangat berbeza.. anak sy hanya banyak menyanyi berbanding menghafal doa3 dan surah2..huhu

fu ad said...

Bagus n3 ni..dulu di manjung sy hantar anak di pusat pengajian balqis dan al ummah.. bila di shah alam hantar kr LC sangat berbeza.. anak sy hanya banyak menyanyi berbanding menghafal doa3 dan surah2..huhu

SEMUT MER said...

Lc sungai besi tak ok yer

SEMUT MER said...

Lc sungai besi tak ok yer

Related Posts with Thumbnails