Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Jom berdiet - Buah-buahan

salam pg selasa kengkwn...
arini... aku nak kongsi menu diet aku utk minggu ni...
utk makluman korang... program diet aku menunjukkan hasil yg sungguh menggalakkan...
utk minggu ni... program diet aku adalah....
DIET BUAH-BUAHAN....
serius!.. kos sgt tinggi dan memerlukan kekuatan stamina dan penahanan selera mkn yg tinggi ye adik2 n kakak2 sekalian.....
aku kalau xpasal dah berabis n nak kan hasil yg maksimum...
aku rela berkorban ok!!!!!

malas nak citer panjang lebar..
biar aku ringkaskan...
diet buah-buahan aku ni bertujuan nak buang toksin dlm bdan
mana aku dpt program diet ni.... biarlah rahsia buat ms ni
tp ini bkn aku cilok dr mana2 sumber xsah ye..
ni adalah dr saranan pakar diet yg bertauliah ok...haha...

ok diet ni program utk 4hari je
di mana aku kena mknn buah2an ini tnpa menyentuh mknn lain ea
kos keseluruhan bl semua buah2an ni...rm45 ok...
nak nangis ms bayau... tapi... sbb dlm mind set... AKU NAK KURUS!!!!!
ku gagahkan jua...

eceli aku patut stat ari sabtu lepas lg..
tp xdann nak bl buah.. so suppose ari ahad pulak
tp dah hubby racun aku dgn makanan yg aku msk sedap2 tu...
so program diet ditunda ke semalam..
so smlm hari 1st day aku mkn pineapple n papaya...

ni... nenes sarawak tau...!!! baek punyer.. kat rm5 aku bl sebijik
ingat nak yg manis2.. skali termasam sket..
layan jelah.. 
tghari mkn papaya pulak... 
sebijik aku pulun kaw2..
gmbar xde ea...

ptg blk keje smlm mcm nak fengsan n pening2 sikit sbb xjamah mknn lain selain 2 buah tu
last2 ms dinner dgn ank2 smlm jam 7mlm..
aku curik mkn kulit karipap sebelah...
br la lega perut ni...hehe...

ops. korang yg nak diet... jgn ikut cam aku curik2 mkn ea...

utk hari ni....2nd day - mkn watermelon sebijik ok...
kalau nak mkn 10 bijik pun boleh... hehe... 
pejadi utk 2nd day diet aku.... esok aku citer ok...
tulah citer nyer
sesape nak cuba... leh try..
tp result utk 1 hari diet aku reduce 600gram...
best2....
oh ye., jgn lupa minum air msk byk2 ye...
smlm aku jumpa jus nenasdlm tin.. aku bl n minum... ok gak
kalau xlalu mkn buah fresh mcm tu.. buah lah jus ke... 
ingat... xleh mkn dgn lain ye.. dgn eskrin ke... susu ke.. semua xleh ye 
n..jgn cuba campur buah dgn jeruk ke... strickly not allowed ye!

14 comments:

Sidratul Muntaha said...

iela..
aku dah cuba diet ni..
doktor tak bgi proceed la sbb...
gula byk sgt
especially yg dlm tin tu...
ko campur la dgn sayur ijo..
klu tak nak mkn nsik
buat sup sayur ijo..
aku buat 2 benda ni..
turun dah 900gram seminggu.
semalam jumpa doktor lagi..
dia bg plan mela yg boleh mkn nasik dgn simple workout yg boleh cecah 12kg max tuk 3 months.
apepun,usaha tangga kejayaan!
chayok!!

Iela Fazielah said...

tq sidratul: ni diet utk 4 hari je.. ila xmkn yg dlm tin..ila mkn fresh...
tp ila cuba dulu... br nak msk 2nd day.... sbb b4 ni ila diet mmg mkn sup sayur n ayam & ayam panggang or steamboat je... nasik ila xmkn... so far br 2 bln diet... 8kg kira ok la kan

NzA said...

xsakit perut ke ilah mkn buah2 je....

Iela Fazielah said...

kak nza: memula dok pikir gak..kang sakit perut ke.. tp ok la pulak.. xsakit pun.. berak lg lawas adalah....

mummy_ayu said...

wah..good idea gak nie..makan apa2 buah pun boleh ker?
nak gak try nie...

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

cayok2 semoga berjaya k, kita pun tenagh nak diet ni plan nak posa, nak kurus cam ornag kurus....hu..hu...

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: xleh.. hanya buah2an yg dlm gmbar kat atas je... kalau buah lain xjd la.. mcm dorian, pisang, mangga semua ada kalori tinggi... mmg xsesuai utk diet..

Iela Fazielah said...

anje: cubalah.... puasa pun leh kurus.. tp nnt kita kurang air dlm badan..so lepas bukak puasa kena minum air byk2

Farra Dhelina said...

ohh kt dh cuba..tp mmg cannot go ..hahaha...nk termuntah.. & pening kepala sy kak..fra tak blh cara mcm ni..hehehe... pastu mkn sayur je sehariii...hahah mmg tak boleh..

gdluck kak!!

syanasaid said...

ooo aku pernah baca diet buang toksin ni
kasi badan bebas dr racun2 makanan selama ni
nnt ko bg info lebih lanjut ek
aku ni kalo diet mcm hangat2 taik ayam jek
hahaaa

lydzar said...

alamak! makan buah je?? good luck kak ilah

Iela Fazielah said...

farrah: betul tu... agak mencabar diet ni... sehingga saat ini jam 11.25 pg hari kedua diet.. pala agak noneng2 sikit... sbb xckp mkn kot.. tp stil ok lg..

Iela Fazielah said...

syana: nnt aku bg tau esok progress dia... tp badan rs ringan la sikit n tetiba weewee byk pulak.. bkn mkn pun... adakah toksin sdg keluar dr badan?? ting tong.. hehehe

Iela Fazielah said...

lydzar: tq...

Related Posts with Thumbnails