Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kesal dgn sikap org melayu yg bisness yg xmenepati janji...

ok..
n3 ni bkn la nak mengutuk semua org melayu yg buat bisness ni
tak moh la kerna susu setitik, habis rosak susu sebelanga kan
tp itulah hakikat...

ni ..korang ingat tak kisah aku tempah khemah nak wat majlis bday n doa selamat aritu
kisah khemah ku xsmapai2 n lastly kena cancell...
aku mmg sgt frusted! sgt kelam kabut masa tu
tp aku control lg... mungkin ada hikmah kot
or.. dah nak jdkan.. aku accept...

nak jd cerita... bila dah xjd nak supply khemah
aku ckp kat mamat tu ... mamat tu of couse org melayulah kan
meh sini aku mention nama dia : FAIZAL JAMALUDIN
dok kat TAMAN EQUIN je...kat area rmh aku gak
tp tulah... aku berurusan melalui telefon..kira percayalah ni
walaupun aku xpernah kenal dia 
nape aku amik dia utk supply khemah rmh aku sbb dia dah supply khemah kat salah sorang jiran aku yg dah pun buat majlis doa selamat mask rmh br n skali gi umrah 2 minggu lebih awal dr aku
so.. aku amik no. contact dari dia la

lepas booking tu.. dan2 tu dia msg aku surh transfer duit deposit separuh kat akaun dia
dan aku pun terus transfer rm100 tanpa rasa ragu2 atau was2 ok 

ok.. ceritanyer lg..
bila dah khemah xsampai2...
aku pun ckp tru SMS la kat dia: 
"xpelah bang...skrg dah pun jam 4ptg..tetamu pun dah smpai...khemah abg xsmapai2 gak... kira xde rezeki la sy nak berurusan dgn abg ni..kira cancell la bang.. cuma tlg pulangkan balik duit deposit sy Rm100 kat sy balik"

then dia reply:
"saya mintak maaf banyak2.. xsangka jd mcm ni
nnt sy pulangkan balik duit akak.... tp sy ckp betul ni
lepas ni kalau akak ada buat majlis, sy bg akak khemah free...
ni betul bukan main2... sya mintak maaf skali lg..."

aku kan... xheran bab dia nak bg khemah free ke apeke..
yg penting aku nak duit aku balik ok
jd nyer ari esok tu Ahad 6hb aku pun SMS no akaun aku kat dia suruh tranfer balik duit
dia xreply
ari isnin aku msg lg n send lg no. a/c kot xsampai ke smlm
still xreply
ari rabu aku sms dia..xreply gak
ari khamis aku msg lg.. still xreply
last2 aku cuba call ari khamis tu.. dia reject call aku okey!
aku call lg kat 5kali still reject ok
pastu aku antar msg tnya: "nape reject call saya? saya cuma nak duit sy balik je"
last2 dia reply msg: "maaf, sedang meeting".. 
pastu no more msg lg aku terima dr dia
aku mention.. kalau dah bank in tlg msg bgtau aku

untill ari sabtu.. aku check akaun, duit still xmasuk
ari ahad lepas, aku call dapat... siap bini dia jwb lgtu
pastu passing kat dia
dia ckp dgn nada selow melow dia kata ari ISNIN nak bank in
semlm selasa still xde gak duit
aku msg dia lg

last2 jam 7.30 mlm smlam dia antar SMS.. ckp:
"mintak maaf kak... sy xdpt bank in duit akak skrg... 
sy ada emergency dan perlukan duit skrg..
boleh xsaya bayr duit akak hujung bulan nnt? sy mintak maaf byk2"

wei.... TERBAKAR aku wei!
dah la ko dah musnahkan majlis aku aritu
ni nak duit ko leh nak deley pulak???
aku xckp kat hubby... tp aku reply msg dia..

tp korang leh agak x aku reply ckp pe???

aku xla kejam ok!
tp aku mmg begang dgn dia okey!
n aku bukan jenis maki2 org ye 

ayat aku:
"hah! hujung bulan??? masalahnyer, saya pun nak pakai duit jugak skrg ni...
tp tulah.. kalau sy paksa abg pun still abg xleh nak byr... tp sy nak 26hb hari gaji abg mesti byr duit saya tu.. 
ni kira dah abis consider lah ni sy kat abg.. tq"

then dia reply: "ok... maaf sgt2!"

lepas reply msg dia aku citer kat hubby
hangin giler dia! dia ckp ni kira 2 kali dia nyusahkan kita 
well....
tulah... mmg susahla nak berurusan dgn org2 yg mcm ni
kerja lom buat... br byr deposit... tp duit dah hangus or lesap dia pakai
bila kerja xjd buat.. nak balik duit deposit tu..
xleh nak byr... mcm mana berniaga ni
tp xsemua la org malayu berniaga mcm ni

tetiba aku rasa serik lak... 
heeee.geram pun ada....
tinggal lg 1 keje aku berurusan dgn org melayu gak
nak buat pagar kat blkg rmh
harap2 dia buat on time
sbb yg buat ni sedara sendiri kan...
hari ni (rabu 16/3/2011) janji nak stat antar brg kat rmh..
jgn janji tinggal janji dah la...
asyik delay je....  
letih aku camni... 

20 comments:

Adyshariz said...

aduhai ila.. org mcm ni pon ader, kita nk buat mcm mana, hope dia bayar la duit tu, haram mkn duit org..

btw, hadiah anak ila ader kat akak lagi ni, last week tak turun sentul coz tak berapa sihat, kalau turun akak sms ila..

Iela Fazielah said...

ok kak... tq ea.. ila pun xturun sentul last week.. insyaallah this week kot

mama tisya said...

tu nasibaik byr rm100 dh liat camtu bg alasan..kalo byr byk lg tktau la...tk suka berurusan dgn org camgini kn...

aritu mama kita ada citer psl tempah catering & khemah kawin..smp sudah tk dtg..sian pengantin...org yg dtg minum air je...dgrnye masuk metro kes tu..dh la byr tksilap 21K..giler2

Nana said...

walaupon 100 tu tetap duit kita...
bangang btol..
aku dah penah rasa mcm ko rasa
tp bukan deal psl menda2 cam gini
tp penyewa rumah..
liat gile nk byr sewa rumah
janji ngan aku bln ni nk bayar sekian2 amount pastu bole sms
ckp nk pkai duit...bln dpn br bole bayar
bingai btol...
mmg menyakitkan ati

Iela Fazielah said...

mamatisya: sampai mcm tu skali ea.... 21K tu...mmg giler la diaorg ni... xtau halal haram langsung dah...

Nadra Farissa said...

eeeeiiii!!! panasnye ilah... geram i tau... org2 camni mmg menyusahkan jeks.. nanti i nk buat entry gaks something like this.. ni la susah berurusan ngan org melayu kite... huhuhu...dah tlg menyusahkan kite akhirnyer...

eRiNsZ said...

oiii sayer sngt-sangat sudah serik wehhh....

sbarang urusan dgan saya sila buat secara fomal yer.. hi hihi.. ~serius ni wehh serikkk
(psttt klo sdara mara sndiri lg susAh iela, tp hope evrytg gonna b ok)

Iela Fazielah said...

nana: mmg tensi kan..wlau 100 tp duit gak kan... kalau mkn domino yg promo price tu.. leh mkn 4kali tau...

geram je

Iela Fazielah said...

nadra: cite la u punyer prob lak.. mmg tensi la berurusan dgn org cam ni..

Iela Fazielah said...

eRinZ: tu la pasal... dgn sedara ni sbb dpt harga agak ok... tp tu la... still asyik delay2... tensi gak mak skrg ni...

alyyani said...

kadang bukan kita hadap sgt duit tu kan kak, org mcm2 ni tak bole bagi muka. mmg kena ajar. kalau tak, jd la tipikal melayu mcm akak cakap nila setitik rosak susu sebelanga. melampau la. sabar je la..

Iela Fazielah said...

alyyani: betul tu... kalau xpush2 mcm ni.. bape byk lagi org dia tipu kot.. momok gelak2 dia kata malang akak dpt supplier cikai camni smpai nak pulang duit balik pun xcukup...berbulu je..haha

MamaYatie said...

ini mmg betul2 berasap ni ilah..kalo saya jgn kata RM100, RM1 pun kalo duit saya nak mintak jugak..unless ler dia org susah ker kan..huhu

Iela Fazielah said...

mamaYatie: ituler.... rasa serik lak...

mummy_ayu said...

wah..hangin tu...boleh la plak buat mcm tu...kalu Ayu pun hangin, dah la khemah tak dtg, minta deposit balik, dia ckp mcm tu...hangin nya...

Dilla Ady said...

sabo jek la kak camtu..tp dulu dilla pun penah dapat service cam nih...mase nk kawen lak tu..die wat service ntah pape..pastu bile kite tak bayar, die nk ugut2..last2 hubby bayar jek bape die nak..tapi sampai mati pun dilla tak halalkan duit tu...

mamalieyna said...

aduhai yg membaca je dh rasa hangin..apatah lg empunya diri..huh..mmg skt jiwa dibuatnya deal dgn org cenggini, camna bisnes nak maju gitu kan..hai la...

seraiputih said...

hmmm...panas betul baca kisah nie..

kdg2 orang marah..naper tak nak support orang melayu....

bila dah support tapi buat perangai plak....

Ummi....Afiqah Mahfuzah said...

teruk betul lelaki tu...melayu plak tu.janji tinggal janji..pahtu kerja tinggal kerja (barang tak hantar).deposit nak. serik saya kalau berurusan dgn org mcmtu..harap2 ila dapat semula duit deposit tu.

Iela Fazielah said...

mamalieyna: tu br bckan dah hangin.. yg tuan punyer diri lg la.... huhu

Related Posts with Thumbnails