Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

pendaftaran murid tahun 1 sesi 2012/2013 on9....fenin2

memula...aku hampir terlupa pasal nak daftar sekolah ni
sib baik member 1 opis bg tau..
sbb anak dia dgn syafiqah 1 kelas kat tadika Ho tu..
kira sebaya la umor 5thn
pastu terbaca pulak kat blog Mama Yatie ni....
so..cepat2 la aku meregisterkan syafiqah..

masalah sekarang...
aku pening nak masukkan syafiqah kat skolah mana??
adakah yg paling dekat dgn opis ku atau yg paling dekat dgn rmh ku???
lg 1 persoalan.. mcm mana nnt bab transit syafiqah ms tghari blk sekolah n nak ke sekolah agama disebalh ptg pulak???
inilah persoalan yg paling susah aku nak jwb

1 lg.. aku perlu tau.. sekolah mana yg terbaik utk syafiqah nnt...

dlm tinjauan n temubual aku dgn kakak2 opis..
ceh..siap buat temubual esklusif tu...ngeh2...xleh blah
ada 3 skolah yg dlm senarai aku utk dipilih utk register...

1. SEKOLAH KEBANGSAAN SERDANG
~ sekolah ni dlm UPM je.. kat area MARDI tu... taraf.. sekolah luar bandar.... ada sekolah agama KAFA berdekatan kat situ tp dgr citer xbape bagus...
~ kalau aku anatar syafiqah kat skolah ni... aku kena antar pg, tghari jemput n kasi fiqah mkn n salin bj dlm kete n terus anatar sekolah agama tu...xyah nak transit rmh org.. tp kena buat keje lebih la...tgh dok pikir2... larat kah aku??
~ mslah lg 1.. aku xnak sekolah agama ni... aku nak sekolah agama kat belakang Maybank kat Sri Serdang kat sbb situ sek. agama PAFA..tp mcm jauh la pulak... n sgt penat utk aku..huhu

2. SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN UNIVERSITI
~ kalau hantar skolah ni.. dia jauh dr opis aku.. berada bertengahan anatara opis n rmh... dgr.. sekolah ni sekolah cemerlang tp sgt ramai pelajarnyer smapai berbelas2 kelas... 
~ kalau antr kat sini.. pg aku antar sekolah.. tghari syafqh naik transit n balik ke taska lama dia Sinar Bistari Ceria utk mkn tghari n tukar bj n kesekolah agama KAFA bersebelahan je dgn taska fiqah ni
~ mslh aku.. aku xtau sekolah agama ni bagus ke tak... sbb xde kwn antar anak kat sini...lg 1 pasal sekolah tmn U tu ramai sgt pelajar.. 

3. SEKOLAH KEBANGSAAN DESAMINIUM 
~ sekolah ni br bukak tahun lepas... sgt2 baru... xtau condition dia camne.. tp fasiliti kompom baru n cikgu pun baru2... 
~ kalau antar kat sekolah ni.. jadual dia akan sama mcm antar kat sekolah tmn U tu...


jd nyer... agak fenin utk aku buat keputusan.. yg nyata.... mmg kita sbg ibulah yg mmg kena keje keras uruskan anak sekolah ni.... sbb hubby keje kat KL.. 1 lg dia akan outstation... tu pun lg 2 thn lom tentu dia stay kat company dia keje sekrg... aku je yg stay kat UPM ni smapai pencen kot..eheh

nampaknyer... mmg kena tangguh nak register... ada masa hingga 30 April 2011 nnt utk mengubah semula permohonan...huhu

korang2 lain dah register anak sekolah????

13 comments:

MamaYatie said...

ini mmg pening..saya mmg takder choice, semua skolah luar dari bandar saujana putra sbb takde skolah lagi..ngee...so, tak nak mmg kena naik van..pilihan: puchong/shah alam. saya pilih shah alam sbb lebih dkt ngan tmpt keja kami 2..lagipun skolah tu boleh tahan juga..hari tu pegi sana budak2 tu duk speaking brabuk...huhuu...lagi satu sebab, ada 2 kawan kat sana..sorang kerani sorang ustaz...hehehe

- dieyana - said...

iela, yg on9 tu, selangor aje kan? dieyana pun nk kena daftar anak (5 tahun skang), tahun 1 nanti. harap2 iela dpt buat keputusan baik ttg pemilihan sekolah anak nanti. insya-Allah...

lydzar said...

ermm kena carik sekolah yg tak jauh dari si syafiqah ni transit la kot. sbb takut dia penat seharian berada diluar rumah..kang nk buat keje rumah waktu malam pon dh tak larat dah

sall said...

Alamakkk....sibuk bekerja hampir lupa pulak ttg perkara ini. Belum daftar lg tuk rizki. Dalam pemilihan sekolah terbaik utk rizki.

Iela Fazielah said...

MamaYatie: itulah.. pening kan bila pikir pasal nak dftar sekolah.. kena betul2 pilih...

Iela Fazielah said...

dieyana: rasanyer selanogr je... sila masuk kat jabatan pendidikan selangor.. tq ea dieyana

Iela Fazielah said...

lydzar: akak pun pikir mcm tu jugak... kalau boleh xnak fiqah penat... tp yuran byr transit n taska pun leh tahan gak.. kat rm200... huhu

Iela Fazielah said...

sall: hah..nasib baik ila up topik..kalau x..mesti dah lupa tu..hehe..mcm ila gak.. sib baik kwn bgtau...

NzA said...

xpayah pening2 ilah, sebenarnya cikgu2 yg dihantar ke sekolah di beri latihan n teknik pnp serta sukatan yg sama cuma biasanya latarbelakang kluarga yg mempengaruhi prestasi anak2..kalu ibu bapa jenis yg take care kt mana sk pn anak2 kita akan cemerlang...anak2 akak semua sk akak (SK Kg) ttp mrk ttp cemerlang...yg pnting peranan kita n satu lg memudahkan urusan kita...

Dilla Ady said...

sori kak..tak leh nk kasi pendapat tntg nih..tak tau sistem kt selangor camne kan..

pape pun akak kena refer yg berpengalaman la ye..

MrS. F!zA said...

seronok plk tgk msg2 nk dftr ank sklh..dh tntu la mak lg teruja kan

Iela Fazielah said...

mrs. Fiza: seronok smapi pening2 lalat dah pulak..hehe

Ahmad Farhan said...

Salam,
sy jg parent tgh pening utk pilih sekolah anak
knapa akak x jadikan sk sri serdang as choices jgk ye?
So skang anak akak sekolah mana?

Related Posts with Thumbnails