Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

nak beli booster car seat for syafiqah

aku skrg...
semenjak gi alamanda aritu
tgk Toy R Us dah bukak kat situ
pastu byk pulak kedai br kat situ
pastu tgh sales la pulak...ee rambang mata nak soping weh!
tp ada 1 benda yg aku wajib beli dlm masa sales ni..
its a BOOSTER CAR SEAT!

pastu.... bila tgk syafiqah sgt2 la xselesa bila dok kat seat keta 
dia dah xsesuai pakai carseat yg utk baby bwh 3thn tu
dia dah besar n tinggi
tu yg aritu ms emergency break dia melambung kedepan
sbb carseat tu tinggi sgt!

aku planning nak bl booster seat utk fiqah
kalau xpakai booster seat ni...
fiqah mmg xnampak luar
bila xnampak luar.. dia sibuk nak dok bertimpuh atas seat sambil pandang luar
xpun dok depan kat dashboard kete
sudahnye... aku lak xleh nak pandang cermin sisi sebelah kiri

haritu ms gi toys r us
promo price utk Graco booster seat w/out highback RM199...still mahal
kat mothercare.. rm149 je.. 
nak beli tp xde stok pulak kat mothercare alamanda tu...
ada hati nak bl yg dgn highback booster seat tu
tp mahai no la pulak..kat rm300++ w/pun ada offer

yg penting... 
budak cinonet tu leh dok selesa
aku risau sgt lepas kejadian yg break emergeycy tu
utk booster carseat ni...
leh tampung berat anak hingga 36kg
syafiqah berat 21kg je...

dulu fiqah pakai carseat ni
carseat ni dah diperturunkan kat adik irfan pulak
lg pun carseat ni smapi umor 4thn je..
tu yg xsesuai pakai tu


lain2 faedah guna booster carseat leh bc kat bwh:

when should my child swich from a car seat to a booster seat?
You can safely switch your child to a booster seat if she's at least 4 years old and she weighs 40 pounds or more or has grown too tall for her car seat (when her shoulders are higher than the top set of harness-strap slots in the car seat's back). Whatever you do, don't move your child to a booster seat simply because she's had her fourth birthday. Car seats are the safest option, so keep using yours as long as it fits. You'll also need to check the car seat law in your state (you can use the Child Safety Laws tool at the National Safe Kids Campaign site to look up local regulations).

No matter when your child finally outgrows her car seat, it's imperative that you don't skip the booster-seat step and go straight to using seat belts alone. Although many parents do this (94 percent, according to recent reports), it's a dangerous mistake. Why? Because a booster positions your vehicle's lap and shoulder belts correctly on your child's torso. Without it, the belts will be too high, falling across her belly and neck, where they can do serious damage in a crash. Given the fact that seat belts fit some shorter adults incorrectly, it's not surprising that most kids need to use booster seats until at least age 8.

When it comes to choosing a booster seat, be sure to select one that uses your auto's lap and shoulder belts (called a belt-positioning seat), rather than one designed for lap belts only (called a shield-style seat). In a crash, belt-positioning seats are far safer. (If you have only lap belts in the rear of your car, select a booster seat with an extra "energy absorber" belt.) Backless booster seats tend to provide a better fit than the high-back kind, and are more portable when you're switching them from car to car. One exception: If the rear seat of your vehicle has a low back, opt for a high-back booster seat, which provides more head and neck protection in a collision.


 er anak korang dok kat carseat x???

8 comments:

mummy_ayu said...

Ian...Ayu eblikan car seat yg besar la..memang tuk dia..mcm yg Iela tunjuk tu, tapi brand lain la..keja jer dia duduk..sbb nya..kalu pagi2...dia memang nak tido, golek2 dulu..so..sekarang Ian memang tak pakai car seat..Iris je, tapi now pun dah pandai nak duduk belakang main ngan Ian..pakai car seat kejab aje...tak tau nak buat mcm ne dah...

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: tp risaukan bila diorg xdok diam2 kat blkg... takut bila kita emergency brake je lah... tp tula... kalau anak xmoh pun mmg xleh nak paksa.. melalak2 jela nnt kan..

Dilla Ady said...

takde car seat pun tuk dak acha kak..dilla pun tak berani drive berdua ngan die..slalu kalu ke mane2 dilla jek pegang die..lagipun die kan mil jaga..so takde nk kena bawak die naik kete sgt..

bagus gak kak belikan nih,,sian fiqah ari tu terhantuk camtu skali..

wahhh...besznye besday present yg fiqah dapat tu..puas la mandi pasni..

Iela Fazielah said...

dilla: ikut hati malas nak bl.. tu yg delay2 beli tu.. tp mslahnyer.. mmg fiqah setiap hari akan naik kete ngan mama dia utk gi sekolah.. tu yg kena pikir safety tu...
tp kalau xbyk gerak n naik kete mcm dila.. mmg xperlu bl pun

Farra Dhelina said...

mmg kena ada kan carseat ni.. klu break emergncy, tu yg bahya tu..

Iela Fazielah said...

farra: betul tu... bila xjd masalah.,. biasanya kita amik benda mcm ni remeh temeh.. tp bila dah terkena... menyesal xsudah

alyyani said...

car seat sgt penting. nak2 bila emergency brake. tp tu la, anak2 sy ni langsung tak mau dok kat car seat. huhu.

Iela Fazielah said...

alyyani: kalau perjalanan dekat xyah pun xpe.. tp bila jln jauh tiap2 hari camni.. nak xnak kena didik gak... terpaksa

Related Posts with Thumbnails